Papa Francisc: biserica ar putea sprijini uniunile civile gay

1417

Un interviu acordat miercuri de Papa Francisc cotidianului Corriere de la Serra aprinde speranţele militanţilor progay cu privire la acceptarea căsătoriei homosexuale de către Biserica Catolică.

Papa Francisc a reafirmat opoziţia Bisericii Catolice faţă de căsătoria gay, însă a sugerat că ar putea sprijini unele tipuri de uniuni civile.

Din afirmaţia papei, activiștii au înţeles un sprijin fără precedent din partea Bisericii Catolice, la un nivel de la care nu s-au mai auzit astfel de cuvinte. Pe marginea aceleiași declaraţii însă, Biserica Catolică emitea clarificări care să îi asigure pe credincioșii catolici că instituţia nu renunţă nicidecum la doctrina căsătoriei heterosexuale. „Căsătoria este (numai) între un bărbat și o femeie. Statele laice vor să justifice uniunile civile pentru a reglementa diverse situaţii de coabitare, care pornesc de la nevoia de a reglementa aspecte economice între persoane, de exemplu, asigurarea asistenţei de sănătate. E vorba de stiluri de viaţă de diferite feluri, nici n-aș ști să descriu diversele forme. Avem nevoie să vedem cazurile diverse în varietatea lor”, a spus Papa Francisc în cadrul interviului.

Reacţii ambivalente

Catholic News Service aprecia că aceasta este „prima ocazie în care papa a indicat o tentativă de acceptare a uniunilor civile”. Însă un purtător de cuvânt al Vaticanului avertiza „să nu citim mai mult în cuvintele papei decât ceea ce s-a spus deja în termeni generali. (…) În răspunsul său către intervievator, papa a subliniat caracteristica naturală a căsătoriei între un bărbat și o femeie și, pe de altă parte, a vorbit și despre obligaţia statului de a-și îndeplini responsabilităţile faţă de cetăţenii lui”, a subliniat rev. Thomas Rosica, consultat în cadrul Biroului de presă al Vaticanului, citat de CNN.

Poate însă diferenţa între sprijinirea financiară a uniunilor civile și binecuvântarea lor religioasă să satisfacă cerinţele militanţilor progay? Cel mai probabil nu, dacă privim la pretenţia esenţială a activiștilor: egalitatea. Pentru Biserica Catolică, acceptarea arătată de papă faţă de uniunea civilă gay nu este o afirmare a egalităţii pe toate planurile chiar dacă, din punct de vedere al imaginii publice, papei i-ar fi probabil benefic să fie percepută așa. Congruenţa de opinie cu numărul tot mai mare de persoane care se declară în favoarea legalizării uniunii homosexuale este un puternic instrument de imagine. Pentru doctrina catolică, toţi oamenii sunt egali, dar nu toţi sunt în egală măsură corecţi din punct de vedere spiritual. Nu câtă vreme credinţa catolică vede comportamentul homosexual ca păcat. Iar asta, pentru segmentul homosexualilor proveniţi din medii creștine contează semnificativ.

Un an de pontificat

De-a lungul întregului său an de pontificat, fiindcă atât s-a scurs de la 13 martie până acum, Papa Francisc a făcut constant declaraţii aplaudate internaţional pentru toleranţa pe care o lăsau să transpară. Afirmaţia că și ateii pot fi mântuiţi și mai recentul apel la unitatea tuturor creștinilor sunt doar două dintre exemplele demne de a fi notate.

Tonul tolerant folosit de papă s-a făcut remarcat și în luna ianuarie, când, amintind despre cazul unei fetiţe din Buenos Aires care i-a mărturisit învăţătoarei că „prietena mamei ei nu o place”, Papa Francisc a apreciat că „situaţiile în care trăim azi ne confruntă cu noi provocări, pe care ne este uneori greu să le înţelegem”. Și că, în acest context, biserica „trebuie să fie atentă, ca să nu administreze un vaccin anticredinţă” prin răspunsul ei la probleme.

Potrivit unul material New York Times, pe vremea când era arhiepiscop al Buenos Aires, în 2010, Papa Francisc s-a numărat printre episcopii care sprijineau uniunile gay.

Mai ușor de verificat însă este afirmaţia pe care a făcut-o Suveranul Pontif în 2013, referitor la problema preoţilor gay. Atunci, papa răspundea implicit unuia dintre cele mai emoţionale reproșuri ale comunităţii gay, declarând că nu are dreptul să judece pe nimeni.