Papa Francisc botează un copil „nelegitim”

240

În șirul barierelor doborâte de noul papă, se mai adaugă una. Pe 12 ianuarie 2014 papa a botezat un număr de 32 de copii, în Capela Sixtină, dintre care și copilul unui cuplu care din punct de vedere al Bisericii Catolice este considerat necăsătorit.

Asta pentru că părinţii micuţei Giulia au avut parte doar de căsătorie civilă, nu și de căsătoria religioasă, situaţie în care, din punctul de vedere al bisericii, căsătoria este considerată nulă. Copilul unui astfel de cuplu nu ar fi putut primi botezul în mod normal. Cu toate astea, Papa Francisc a hotărât să îl boteze din convingerea că pruncii părinţilor care se află într-o situaţie nelegitimă nu ar trebui să se simtă „credincioși de mâna a doua".

Papa a primit multe laude pentru această mișcare considerată un progres, dar nu toată lumea a fost mulţumită. „Prea mulţi copii se nasc în cămine cu fundaţii slabe. El trimite un mesaj greșit", a declarat o catolică, făcând referire la papă.

Papa Francis a mai surprins în aceeași ocazie, spunându-le mamelor să își alăpteze copiii dacă le este foame în timpul ceremoniei. „Dacă le este foame, alăptaţi-i, fără să vă gândiţi de două ori. Pentru că ei sunt cele mai importante persoane de aici", a spus papa despre micuţii aduși la botez, scrie Christian Post.

În altă ordine de idei, dar tot pe tema copiilor, astăzi este ziua în care un comitet al ONU își va încheia investigaţia asupra respectării de către Sfântul Scaun a convenţiei ONU, cu privire la drepturile copilului. Oficialii de la Vatican vor fi supuși unui interogatoriu public la Geneva. Este pentru prima dată când i se cere Vaticanului să răspundă în faţa unei organizaţii internaţionale pentru rapoartele nesfârșite cu abuzuri sexuale împotriva copiilor, scrie Time.

Din punctul de vedere al victimelor abuzurilor sexuale, Papa Francisc nu este nici pe de parte de lăudat. „Ca lider, el îi lasă liberi pe prădătorii sexuali, doar prin faptul că nu îi trage la răspundere. Mulţi dintre noi, cei care am fost abuzaţi de către un preot asistent, am căutat ajutor la preotul principal, apoi la episcop și apoi la Vatican. Nimeni nu a rezolvat problema. Ce autoritate pe lumea asta poate să tragă la răspundere Vaticanul?" se întreabă Barbara Blaine, fondatoare a grupului de suport Reţeaua Supravieţuitorilor celor Abuzaţi de Preoţi (SNAP).