Papa Francisc, o sursă de inspiraţie pentru pastorii protestanţi?

30

„Sunt protestant, dar şi un fan al Papei Francisc." Această declaraţie paradoxală ce îi aparţine lui Zuck Hunt, scriitor şi speaker american, pare a constitui emblema unei societăţi tot mai fascinate de acţiunile Suveranului Pontif. Este posibil ca liderii protestanţi să urmeze modelul de spiritualitate promovat de fostul cardinal argentinian?

 

„Sunt ateu, dar începe într-adevăr să-mi placă de Papa Francisc. El, într-adevăr, pare să înţeleagă că biserica ar trebui să se concentreze asupra a ceea ce Iisus i-a cerut, să îi ajute pe cei săraci, nevoiași și pe cei respinși." Acesta este unul dintre multiplele mesaje care apar tot mai des pe canalele de socializare sau forumuri și pe care Zuck Hunt îl utilizează într-un articol publicat pe Huffington Post, pentru a evidenţia forţa de atracţie asupra publicului larg pe care o deţine șeful Vaticanului în momentul de faţă.

 

Prin contrast, scriitorul american constată că protestanţii și-au pierdut capacitatea de a ajunge la cei din afara comunităţii lor de credinţă, în special la cei care nu manifestă niciun interes faţă de religie. Chiar dacă sunt create programe elaborate sau sunt cheltuiţi mulţi bani pe întreţinerea unor clădiri costisitoare, rezultatele sunt minimale. În opinia lui Hunt, oamenii pleacă în masă din biserici în ciuda tuturor strategiilor și a eforturilor de a-i speria cu judecata finală.

 

Fascinat de prestaţia actualului papă, Hunt constată că „acest om umil din Argentina, care nu pare să aibă grijă de campanii de mobilizare sau de marketing", a oprit disputele pe probleme teologice și în loc să-i sperie pe oameni cu mesaje referitoare la mânia divină, a ales să întruchipeze dragostea lui Dumnezeu pentru cei mai neînsemnaţi indivizi.

 

Convins că acest model oferit de Papa Francisc ar trebui urmat și în mediul protestant, scriitorul american se adresează liderilor religioși, solicitându-le cu fermitate să își ia în serios chemarea. „Aşa că, pastori, dacă vă pasă cu adevărat să ajungeţi la oamenii din comunitatea voastră, nu mai ascultaţi de cei care vă spun cum trebuie să crească biserica voastră. Opriţi-vă să mai cheltuiţi bani pe programe religioase capricioase. Nu mai fiţi sclavii celor mai recente tendinţe de închinare. Încetaţi să mai fiţi pastori celebri vizionaţi online și începeţi să semănaţi mai mult cu Papa Francisc."

 

Într-adevăr, ceea ce a devenit deja cunoscut în spaţiul mediatic cu numele de „efectul Francisc" a generat o creștere fulminantă a participării la serviciile divine ale bisericilor catolice, dar și o creștere a solicitărilor de înscriere a copiilor în școli catolice.

 

La această revitalizare a spiritualităţii catolice a contribuit nu doar atitudinea sa extrem de deschisă faţă de public, ci și stilul său de viaţă. Potrivit Reuters, Suveranul Pontif nu doar că practică o austeritate care îl distinge de predecesorii săi, ci a solicitat același stil de viaţă tuturor liderilor catolici, explicând că automobilele scumpe, smartphone-urile de ultimă generaţie sau diversele accesorii vestimentare nu sunt calea către o viaţă mai fericită. „Mă doare când văd un preot sau o măicuţă cu cel mai nou model de maşină", a spus papa.

 

Recenta întâlnire a papei cu Vinicio Riva, bărbatul acoperit de tumori datorită unei boli incurabile, i-a mișcat pe mulţi până la lacrimi. Nu sunt contagios, dar (papa) nu știa asta. Pur și simplu a făcut-o. M-a mângâiat pe faţă și am simţit doar dragostea", a spus Riva, citat de Daily Mail.

 

În faţa unor asemenea expresii a înţelegerii faţă de persoanele lovite de suferinţă, National Post titrează că actualul papă ar merita să fie iubit chiar și de evanghelicii protestanţi pentru încercarea sa de a restaura modelul lui Iisus pe pământ. Chiar și liderii unor instituţii protestante, precum Auburn Theological Seminary, consideră Papa Francisc poate face istorie într-un mod care să fie în concordanţă cu învăţăturile radicale ale lui Iisus, care a fost mult mai interesat în a ajunge la rădăcina adevărului decât la o formă de religie.