Papa Francisc va ţine slujba de Joia Mare într-o închisoare

178

Papa Francisc continuă să se îndepărteze de tradiţie. Dintre toate locurile în care ar fi de aşteptat ca un papă să sărbătorească o mare ceremonie înainte de Paşte, o închisoare pentru tineri nici nu intră pe listă.

De aceea Papa Francisc a surprins când a anunţat că va sărbători Joia Mare, săptămâna viitoare (înainte de Paştele catolic) în Casal del Marmo, o închisoare pentru minori din Roma.

Alegerea sa se rupe de tradiţia respectată de predecesorii săi, care au ţinut mesa din Joia Mare ori în Bazilica Sf. Petru, ori în Bazilica Sf. Ioan cel luteran, scrie Catholic News Service.

Ca şi cardinal în Argentina, Papa Francisc a ţinut deseori ceremonia din Joia Mare în închisori, spitale şi alte locuri asociate cu cei săraci şi infirmi.

Joia Mare este sărbătorită de creștinii ortodocși, romano-catolici și greco-catolici, în joia de dinainte de Paștie. În această zi se comemorează spălarea picioarelor şi Cina cea de Taină, aşa cum este descris în Biblie. Este ziua a cincea a Săptămânii Mari și este precedată de Miercurea Mare și urmată de Vinerea Mare.