Papa hrănește speranţele adepţilor hirotonirii femeilor

34

Papa Francisc a accentuat importanţa rolului femeilor în Biserica Catolică, afirmând că „Dumnezeu nu alege după criterii omenești", scrie The Guardian. Organizaţiile care militează pentru hirotonirea femeilor văd în declaraţiile făcute de noul pontif la slujba de ieri din Piaţa Sf. Petru o schimbare ideologică majoră faţă de predecesorul său.

Noul pontif a afirmat că femeile au avut, încă de la începutul creștinismului, o misiune specială în Biserică, întrucât au fost primele martore ale Învierii lui Christos și au transmis credinţa copiilor și nepoţilor lor. El a menţionat că femeile nu au fost recunoscute ca martore ale Învierii în timpul apostolilor din simplul motiv că legea iudaică a timpului nu privea femeile sau copiii ca martori credibili.

„Cu toate acestea, a continuat pontiful, în Evanghelii, femeile joacă un rol fundamental. […] Evangheliștii relatează pur și simplu cum s-au desfășurat evenimentele: femeile au fost primii martori [ai Învierii]". „Acest lucru ne transmite faptul că Dumnezeu nu alege după criterii omenești", a adăugat el.

„În Biserică, precum și în călătoria credinţei, femeile au avut și încă mai au de jucat un rol special în deschiderea de uși pentru Dumnezeu", a afirmat papa către miile de pelerini care au asistat miercuri la slujba săptămânală din Piaţa Sf. Petru.

Este pentru a doua oară când papa vorbește despre rolul femeilor ca martori ai Învierii lui Christos, un subiect-cheie pentru credinţa catolică. Discursul susţinut duminică, de Paști, a subliniat, de asemenea, rolul femeilor, îndemnând credincioșii să nu se teamă de schimbare.

Marinella Perroni, unul dintre liderii Asociaţiei Femeilor Teologi din Italia, e de părere că afirmaţiile pontifului marchează o schimbare strategică de ideologie privind egalitatea religioasă a femeilor, în raport cu predecesorul său, papa Benedict al XVI-lea. „Faptul că papa a recunoscut că eliminarea figurilor feminine din cadrul tradiţiei Învierii […] se datorează judecăţilor umane, complet diferite de cele ale lui Dumnezeu, introduce în discuţie un nou element decisiv în comparaţie cu fostul papă", a conchis ea.