Papa în Mexic și Cuba. Agenda vizitei se confruntă cu așteptările credincioșilor

161

Luna aceasta, Papa Benedict al XVI-lea va vizita pentru prima dată credincioșii de limbă spaniolă din America Latină. Interesant, el a ales pentru această vizită două ţări extrem de diferite ca raportare religioasă: Mexicul foarte credincios și Cuba aproape deinteresată. Atenţia publicului este focalizată mai ales asupra vizitei Papei în Cuba, un eveniment de la care există o listă întreagă de așteptări.

Luna aceasta, Papa Benedict al XVI-lea va vizita pentru prima dată credincioșii de limbă spaniolă din America Latină. Interesant, el a ales pentru această vizită două ţări extrem de diferite ca raportare religioasă: Mexicul foarte credincios și Cuba aproape deinteresată. Atenţia publicului este focalizată mai ales asupra vizitei Papei în Cuba, un eveniment de la care există o listă întreagă de așteptări.

Pe 24 martie, Papa este așteptat în statul mexican central Guanajuato, urmând ca sosirea în Cuba să aibă loc luni, pe 26 martie. Suveranul Pontif a declarat că merge în Mexic și Cuba ca un peregrin al păcii, „pentru a proclama cuvântul lui Christos și convingerea că acesta este un timp preţios pentru evanghelizare," informează Miami Herald.

Cine sunt cei care îl vor primi pe Papă?

Climatul religios din Mexic este unul în permanentă fervoare. Mexicanii organizează petreceri comunale pentru sfinţii care le patronează localităţile, fac pelegrinaje la altarele presărate prin ţară și mulţi dintre ei încă își fac cruce de fiecare dată când trec pe lângă o biserică, relatează Associated Press.

În Cuba, unde avorturile sunt legale de ceva vreme, mulţi dintre adulţi au divorţat de mai multe ori decât au fost la slujba de duminică. Bisericile cubaneze sunt mai tot timpul goale, deși interdicţia comunistă de a participa la viaţa bisericii a fost ridicată în 1990.

În ciuda diferenţelor vizibile în abordarea religiei, ambele ţări împărtășesc o anume reticenţă faţă de Suveranul Pontif, despre care se știe că nu este mulţumit cu amestecul de catolicism și misticism care se manifestă independent de voinţa Vaticanului, în America Latină.

Vizită cu obstacole

„Cea mai mare provocare pentru Benedict este aceea că el nu este Ioan Paul al II-lea", comentează jurnaliștii de la Associated Press, și citează o enoriașă mexicană, prezentă la sărbătoarea Sfântului Iuda. „Noi am crezut în Ioan Paul al II-lea, dar în Benedict nu. Știm că există, dar nu îl simţim," a declarat Noemi Huerta. „Asta fiindcă ne-a cam respins. Ne ţine la distanţă".

Credincioșilor nu avea cum să le scape faptul că Papa nu este un fan al pseudosfinţilor mexicani precum „Santa Muerte" (Sfânta Moarte), pe ca Biserica Catolică nu îi recunoaște, însă care primesc adorare din partea traficanţilor de droguri și a altor infractori. „La Flaquita" (Slăbuţa) este o „sfântă" scheletică ale cărei statuete se găsesc în mai toate laboratoarele de metadonă din Mexic. Despre ea se spune că îi protejează pe cei proscriși și îi ajută în probleme care ţin de dragoste, bani și boală.

Papa a condamnat acest practici, militând pentru un catolicism „pur", în ţările latino-americane de limbă spaniolă așa cum militează pentru o revigorare a credinţei și în ţările europene.

La înălţimea standardului ridicat de Papa Ioan Paul al II-lea

Reformele generate de vizitele fostului Papă au ridicat destul de sus ștacheta pentru Suveranul actual. După vizita Papei Ioan Paul al II-lea în Cuba, în 1998, s-a decis eliminarea referinţelor la ateism din Constituţie, creștininii au început să fie acceptaţi ca membri în Partidul Comunist, iar Crăciunul a fost declarat sărbătoare naţională. De asemenea, vizita fostului Papă a ajutat la deschiderea unei noi mănăstiri catolice și a unui seminar teologic. În plus, autorităţile au acceptat ca televiziunea de stat să transmită, din când în când, slujbe bisericești sau declaraţii ale clericilor.

Planurile Papei Benedict

Despre vizita în Cuba a actualului Papă s-a spus că ar putea include și o întrevedere cu Fidel Castro. Totuși, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, preotul iezuit Federico Lombardi, a relevat că o asemenea întrevedere nu face parte din programul oficial al Suveranului Pontif. „Este o eventualitate, este posibil. Dacă Fidel Castro doreşte să îl întâlnească pe Sfântul Părinte, acesta va fi disponibil," a precizat Lombardi, citat de AFP.

În plus, Lombardi a declarat că el „nu crede" că Benedict al XVI-lea se va întâlni cu un grup de disidenţi cubanezi în cadrul vizitei sale. Recent, 13 disidenţi cubanezi au ocupat pașnic o biserică, solicitând o deschidere politică în cadrul vizitei în Cuba a Papei. Arhiepiscopia catolică a condamnat însă gestul, spunând că „nimeni nu are dreptul să transforme bisericile în tranşee politice" şi „să perturbe spiritul de celebrare al credincioşilor cubanezi şi al multor alţi cetăţeni care aşteaptă cu bucurie şi speranţă vizita Sfântului Părinte". 

Analiștii se așteaptă ca Papa să își asezoneze mesajul religios cu presiuni pentru obţinerea permisiunii din partea autorităţilor de a deschide școli religioase și de a restaura instituţiile bisericești construite mai demult.

Este de așteptat ca Papa Benedict, asemenea predecesorului său, să denunţe embargoul Statelor Unite asupra Cubei.

Scandalurile sexuale rămân pe lista de priorităţi

Cea mai usturătoare așteptare vizavi de călătoria Papei în Mexic are de a face cu cel mai puternic scandal sexual din istoria bisericii catolice din ţară și recentele descoperiri privind implicarea reverednului Marcial Maciel, fondator al ordinului religios Legiunea lui Christos, în acest scandal.

Înainte să devină Papă, Cardinalul Ratzinger a redeschis învestigaţia privind abuzurile, în anul 2004. Trei ani mai târziu, Macial a fost direcţionat spre o viaţă de rugăciune și pocăinţă. Reverendul, pe care Papa Ioan Paul al II-lea îl oferise adesea ca exemplu de preot, a murit în 2008, la 87 de ani.

Unii analiști se așteaptă ca vizita în Mexic să includă întrevederi cu victimele abuzurilor sexuale, însă acestea nu pot fi confirmate fiindcă nu sunt niciodată anunţate înainte de vizita efectivă.