Papa predică politic în Cuba

31

În faţa unei mulţimi de zeci de mii de cubanezi, Suveranul Pontif a ţinut miercuri un discurs împotriva „fanatismului" într-o predică „neobişnuit de politică", relatează Associated Press.

Prezent în Piaţa Revoluţiei din Havana, Papa Benedict al XVI-lea a criticat embagoul american de 50 de ani asupra Cubei – aşa cum era de aşteptat – şi i-a îndemnat pe cubanezi să găsească adevărul în Dumnezeu şi libertatea în Iisus Christos. De asemenea, el a încurajat guvernul din Cuba să apere libertatea religioasă, care – în opinia Papei – ar stabili un fundament stabil pentru generaţiile viitoare.

După discurs, Suveranul Pontif s-a întâlnit pentru jumătate de oră cu fostul preşedinte Fidel Castro, fratele actualului preşedinte. Discuţia cordială a inclus opinii despre situaţia dificilă globală, analizată din perspectivă religioasă, ştiinţifică şi culturală.

Fidel Castro a condus revoluţia din 1959 şi a transformat Cuba într-un stat comunist, pe care l-a condus 49 de ani. Cu toate că relaţiile cu Biserica Catolică s-au îmbunătăţit în ultimii 20 de ani, în cea mai mare parte a conducerii sale, Cuba a devenit un stat ateu.

Mesajele Suveranului Pontif din timpul vizitei în cele 2 ţări din America Latină au fost diferite. În timp ce Mexicul este o ţară profund religioasă, care a primit cu braţele deschise mesajul de întoarcere la Dumnezeu pentru rezolvarea problemelor interne, Cuba este mai degrabă dezinteresată de religie, ceea ce a făcut ca mesajul Papei să fie axat mai mult pe rezolvarea problemelor politice.

În plus, religia a rămas un subiect tabu, întrucât rolul Bisericii Catolice în Cuba nu a fost o temă de discuţie între preşedintele Raul Castro şi Papa Benedict.