Papa va călători în Cuba şi Mexic, înainte de Paşte

30

Papa Benedict este hotărât ca, până de Paşte, să ducă creştinismul în Cuba comunistă şi în Mexic, conform propriei declaraţii din timpul unei slujbe ţinute luni.

Mesa oficiată luni la Vatican a vizat foarte mult situaţia Americii Latine. Papa a folosit această ocazie pentru a scoate în evidenţă noul rol al regiunii latino-americane în contextul internaţional. Acum a venit şi timpul pentru o „evanghelizare prin credinţă solidă, speranţă adevărată şi caritate", este de părere Suveranul Pontif.

„Ajutat de providenţa divină, intenţionez să fac această călătorie apostolică în Mexic şi Cuba, înaintea sărbătorilor pascale, pentru a duce mai departe cuvântul lui Iisus", a precizat Papa în timpul slujbei.

Este probabil ca deplasările să fie făcute în luna mai, dar nu a fost anunţată nicio dată precisă. Oficiali de la Vatican au spus că vizitele vor fi scurte, din cauza stării de oboseală accentuată care îi afectează sănătatea Pontifului de câteva luni.

În timpul slujbei de la Vatican, Papa a mai vorbit şi despre alte probleme ale Americii Latine, spunând că trebuie să se depună eforturi mai mari pentru „a scăpa de sărăcie, analfabetism şi corupţie şi pentru a eradica nedreptatea, violenţa, criminalitatea şi traficul de droguri".

Aceasta va fi prima vizită papală într-o ţară vorbitoare de limba spaniolă dintre ţările Americii Latine. În 2007 Papa a vizitat Brazilia pentru o întâlnire cu episcopi din America Latină.

Anunţul privind vizitele papale a fost întâmpinat de aplauzele enoriaşilor prezenţi la slujbă. Conferinţa Episcopilor Cubanezi din Havana a decalrat că aşteaptă vizita cu „bucurie şi speranţă."

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a spus luna trecută că vizita va coincide cu aniversarea de 400 de ani a Fecioarei Carităţii, protectoarea Cubei.

Predecesorul Papei Benedict, Ioan Paul II, a făcut o vizită istorică în Cuba în 1998. Pe timpul şederii sale, Papa, apreciat în întreaga lume ca un model inspiraţional în discursul pentru abolirea comunismului în Europa de Est, a cerut autorităţilor Cubei să se dechidă cât mai repede către lume, spunând că lumea le va întoarce favorul.

Dar, după mai mult de 10 ani, regimul cubanez, continuă să fie singurul regim comunist din America, încă izolvat politic și economic de mediul internaţional.

Totuși, după decenii de ateism, regimul cubanez are acum relaţii destul de cordiale cu Biserica Catolică şi alte denominaţiuni. Cei mai mulţi cubanezi însă nu se consideră catolici practicanţi.

Mexic, pe de altă parte, e o ţară majoritar catolică, deși în ultimii ani bisericile protestante au început să fie o prezenţă notabilă în toate ţările Americii Latine, de la America Centrală şi până în Brazilia.

Surse: AFP, Washington Post