Ce a însemnat pontificatul Papei Benedict pentru femei

58

Deşi Biserica Catolică a fost acuzată în numeroase rânduri că nu ar respecta drepturile femeilor, critici ce au venit din partea celor care susţin legalizarea avortului şi accesul liber şi gratuit la contraceptive, câteva bloggeriţe catolice au argumentat că pontificatul Papei Benedict nu a fost ostil femeilor, ci dimpotrivă.

Astfel, dincolo de poziţia oficială a bisericii faţă de contracepţie sau hirotonirea femeilor, Papa Benedict al XVI-lea şi-a arătat deschiderea faţă de femei prin două aspecte, evidenţiate de bloggeriţele chestionate pentru articolul pregătit de Christianity Today.

Primul aspect este legat de deschiderea sa faţă de social media, care a favorizat accesul la cunoştinţele sale teologice şi grupurilor uneori marginalizate, precum femeile şi minorităţilor naţionale. Stilul liber al papei, care a scris mai mult decât predecesorul său, dar şi pregătirea sa teologică au lăsat în urmă materiale de studiu valoroase, de care pot beneficia şi cei mai puţin vizibili în societăţile mai închise.

În al doilea rând, deschiderea papei a creat şi oportunitatea comunicării directe, personale şi nemijlocite cu femeile. Multe femei care provin în special din ţări în care Internetul nu este aşa de extins simt o comuniune deosebită atunci când beneficiază de explicaţiile teologice ale lui Benedict, despre natura lui Dumnezeu şi misiunea bisericii.