Ce crede papa despre atacul de la Charlie Hebdo

1162

Papa Francisc s-a pronunţat joi pentru „o limită” în ceea ce priveşte libertatea de exprimare, mai ales când aceasta este folosită pentru a insulta sau ridiculiza credinţa altora.

„Fiecare credinţă are demnitatea ei. (…) Nu poţi să provoci, să insulţi, să iei în derâdere credinţa. Libertatea de exprimare este un drept, dar presupune şi obligaţia de a o folosi fără a ofensa”, a spus suveranul pontif aflat la bordul unui avion spre Filipine, în timpul turneului său asiatic.

Arătând spre Alberto Gasbarri, organizatorul vizitei papale, care stătea lângă el în avion, papa a declarat: „De pildă, dacă bunul meu prieten, dr. Gasbarri, spune o înjurătură la adresa mamei mele, se poate aştepta la un pumn. Este normal.”

Afirmaţia papei, făcută la o zi după ce revista Charlie Hebdo a publicat prima sa ediţie de după atacul terorist, nu s-a dorit nicidecum a fi o justificare a atacului. Suveranul pontif a subliniat că asemenea violenţă oripilantă comisă în numele Domnului nu poate fi justificată și că este o „aberaţie”. Apreciind că „libertatea de expresie este nu doar un drept fundamental, ci şi o datorie în beneficiul binelui comun”, el a adăugat, de asemenea, că „trebuie să existe limite”.

Vineri, Vaticanul a emis o declaraţie în care se sublinia că papa „nu a promovat violenţa prin cuvintele rostite în timpul zborului”. Tot în declaraţie, semnată de rev. Thomas Rosica, se precizează că afirmaţia papei a fost „rostită colegial, într-o manieră prietenească și intimă, printre colegii și prietenii care călătoreau împreună”, notează Yahoo! News.

De remarcat este că revista Charlie Hebdo a ridiculizat în nenumărate caricaturi simbolurile creștine, iar papa s-a găsit adesea pe lista personajelor satirizate.