Ce reforme pregătește papa Francisc la conciliul extraordinar de la Vatican

3980

Astăzi a început conciliul extraordinar de la Vatican, o întâlnire ce va testa viziunea papei pentru o biserică a milei. Nicio altă întâlnire, de la Conciliul Vatican II, nu a generat atât de multă speranţă printre catolicii progresiști și atât de multă neliniște printre conservatori.

Conciliul extraordinar, al treilea în istoria modernă a Bisericii Catolice, este parte a unui proces de reflecţie și reevaluare ce va dura mai mult de un an de zile. Observatorii spun că mult aşteptatul final al acestui proces, prin concluziile care se vor formula, va revela natura și limitele schimbării anunţate de papa Francisc.

Un conciliu pentru oameni

Agenda conferinţei a fost stabilită în urma unui sondaj de opinie printre credincioșii catolici, comandat de papa Francisc în 2013, cu scopul de a afla motivele pentru care învăţăturile Bisericii sunt fie respinse, fie ignorate de enoriași.

Astfel, conciliul se va axa pe familia modernă, ale cărei probleme ce ţin de coabitare înainte de căsătorie, contracepţie și divorţ sunt adevăraţi spini în coasta Bisericii. Experţii spun că următoarele două săptămâni vor fi dominate de problema teologică a euharistiei pentru persoanele divorţate sau recăsătorite.

Papa Francisc și-a demonstrat explicit viziunea asupra acestor aspecte atunci când a căsătorit personal cupluri care au trăit împreună înainte de căsătorie și a botezat copilul unui cuplu căsătorit în afara Bisericii.

Pe lângă cei 191 de cardinali, episcopi și preoţi care vor participa la conciliu, vor fi prezenţi și 12 invitaţi, persoane obișnuite, cu familii obișnuite, care să își expună propria viziune asupra problemelor ce le vizează direct. Analistul de la Vatican Robert Mickens spune că acest număr este mult prea mic și că, în general, Biserica Catolică ar trebui să asculte ce au de spus oamenii căsătoriţi, mamele singure sau persoanele homosexuale.

„În final, noi vorbim aici despre vieţile oamenilor”, spune și cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster și președintele Conferinţei Episcopilor din Anglia și Ţara Galilor. „Trebuie să tratăm aceste probleme în mod sensibil, pastoral și trebuie să ne oferim timpul pentru a fi alături de aceste persoane reale, în situaţiile dificile date”, mai spune el.

Cu toate acestea, învăţăturile Bisericii Catolice despre permanenţa căsătoriei nu se vor schimba, deși „mass-media încearcă să deturneze conciliul prin alimentarea acestor așteptări”, a declarat Raymond Burke, șeful Curţii Supreme a Vaticanului.

De asemenea, nu se vor schimba învăţăturile privind relaţiile homosexuale, mass-media îndreptând din nou forţat atenţia publică spre această zonă problematică. „Bineînţeles că Biserica nu apără și nu aprobă uniunile stabile între persoanele de același sex și nici nu le recunoaște ca mariaje”, a declarat cardinalul Raymundo Damasceno Assis, președintele Conferinţei Naţionale a Episcopilor din Brazilia, pentru LifeSiteNews.

Un conciliu la extreme

Papa Francisc găsește înţelegere pentru atitudinea sa, dar aude și zumzetul celor care sunt alarmaţi de schimbările ce se prevăd în viitorul apropiat. Reverendul Thomas Reese, analist la National Catholic Reporter, spune că lumea reală cu care papa s-a confruntat ca arhiepiscop în Buenos Aires este aceeași cu care se confruntă și alţi episcopi și preoţi, iar nevoia de a se adresa cauzelor tragice ce stau în spatele divorţurilor este urgentă.

Papa Francisc întâmpină aceste probleme cu atitudinea unui pastor, un lucru destul de străin de Biserica Catolică și care a atras animozităţi. O carte recent publicată, Francisc printre lupi, documentează rezistenţa crescândă faţă de insistenţele papei privind dezbaterile oneste și publice. „Lupii din jurul papei Francisc nu îi sărută mâna. Sau oficial o sărută, dar acum au devenit foarte agresivi”, spune autorul Marco Politi, analist veteran la Vatican.

Politi vorbește despre un grup de conservatori care, de luni de zile, ar duce o campanie împotriva lui Francisc, pe ascuns. „Spun că este un demagog, care vorbește prea mult despre cei săraci, ca un socialist, că diminuează aura sacră a papalităţi și că este prea democratic”, mai spune Politi.

Joseph Shaw, blogger catolic de la St Benet’s Hall, Oxford, explică faptul că oamenii se tem că abordarea papei Francisc va eclipsa învăţăturile Bisericii, cauzând confuzie în anumite domenii. „Îi supără pe oamenii care apreciază o învăţătură foarte, foarte clară, chiar și atunci când e una nepopulară”, declară Shaw.

Viziunea papei, testată la conciliu

Eugenio Scalfari, fondatorul publicaţiei La Repubblica și un ateu declarat, a avut mai multe discuţii și întrevederi cu papa Francisc, în urma cărora a declarat că este un papă revoluţionar. „I-am spus că toţi papii au reformat Biserica, spre bine sau spre rău, dar el nu va reforma Biserica, nu este un reformator, ci este un revoluţionar.” Conform lui Scalfari, papa i-a răspuns că nu revoluţionează Biserica, ci nu va face altceva decât să aplice concluziile Conciliului Vatican II.

Al Doilea Conciliu de la Vatican s-a desfășurat în perioada 1962-1965 și trebuia să fie un eveniment seismic în istoria modernă a Bisericii Catolice, menit să pună Biserica pe un curs în care să întâlnească pregătită lumea modernă, nu prin schimbări doctrinare, ci prin schimbări de atitudine.

Însă, după ce concluziile au fost trase, Biserica a lâncezit în procesul de aplicare a lor. Cardinalul Murphy O’Connor, conducător al Bisericii Catolice în Anglia și Ţara Galilor în perioada 2000-2009, spune că papa Ioan Paul al II-lea a apăsat „butonul de pauză”, pe când Francisc a repornit întregul proces.

John Allen, reporter la Vatican pentru Boston Globe, se așteaptă ca și de această dată să fie schimbate niște practici, nu doctrine, iar cea mai așteptată va fi simplificarea procesului de divorţ. Și el este de părere că Francisc nu este un radical în ce privește doctrina, „nu este Che Guevara în sutană”.

Adevărul este că, până acum, într-un an și jumătate de când Francisc a preluat Sfântul Scaun, încă nu ne-am dat seama cum este el de fapt. Este radicalul modern pe care îl așteaptă progresiștii? Sau este tot un preot ortodox, cu un efect personal neașteptat?

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.