Debutează papa în cinematografie? Răspunsul Vaticanului

426

Va juca papa Francisc într-un film de lung metraj marcând astfel debutul primului papă care apare într-o producţie artistică de acest gen? Presa internaţională s-a grăbit să anunţe ceea ce purtătorii de cuvânt de la Vatican au dorit să se nuanţeze diferit.

Papa Francisc ar urma să își joace propria persoană într-o producţie cinematografică pentru copii, au spus producătorii italieni luni, 1 februarie. Filmul, intitulat Dincolo de soare, a fost descris drept „o aventură de familie, în care copii din diferite culturi urmează modelul apostolilor, în timp ce Îl caută pe Iisus în lumea care îi înconjoară”, relatează Reuters.

Proiectul aparţine casei de producţie AMBI și urmează să fie demarat pe parcursul anului curent. Toate profiturile obţinute din încasări vor urma să fie donate către două organizaţii caritabile care lucrează cu tineri din Argentina aflaţi în nevoie, locul de baștină al papei Francisc.

Totuși, deși AMBI a anunţat că filmul se va încheia cu un „epilog în care papa Francisc le va spune copiilor cum și unde Îl pot găsi pe Iisus”, un purtător de cuvânt de la Vatican a ţinut să nuanţeze anunţul și să puncteze că nu este vorba de debutul actoricesc al papei. „Papa nu este un actor”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Se pare că Vaticanul a fost nevoit să ia această poziţie explicită după ce anunţurile iniţiale au expus contradictoriu măsura implicării papei în scenariul artistic al filmului, unele dintre sursele citate de ziarul The Guardian precizând chiar că papa va apărea de un număr semnificativ de ori pe parcursul filmului.