Unul dintre evenimentele internaţionale cele mai așteptate este vizita suveranului pontif în SUA. Momentul este încă în pregătire, dar surprizele deja au apărut și nu sunt rezultatul speculaţiilor inerente care pot fi făcute pe marginea acestei călătorii. Americanii încep să nu mai fie atât de binevoitori faţă de „fenomenul Francisc”.

Dacă am folosi un termen sportiv, am putea spune că papa Francisc este în „scădere de formă”. Popularitatea cu care ne obișnuise a intrat în declin. Cel puţin, aceasta ar fi concluzia unui nou sondaj Gallup, care indică faptul că printre americani ratingul de favorabilitate (percepţia pozitivă) faţă de Pontiful roman este în scădere, ajungând la 59%.  La începutul anului trecut, un alt sondaj Gallup arăta că favorabilitatea ajunsese la un vârf de 76%. Practic, percepţia pozitivă faţă de suveranul pontif a scăzut exact la nivelul din 2013, imediat după ce fusese ales papă.

În cădere liberă

Chiar și catolicii par să își „trădeze” liderul. Doar 71% mai spun că au o percepţie favorabilă în ce îl privește pe Francisc, în scădere de la 89%, cât era anul trecut. Printre conservatori, prăbușirea este chiar mai accentuată: doar 45% îl percep pe Francisc într-o lumină favorabilă în prezent, spre deosebire de 72%, procent înregistrat cu un an în urmă.

„Acest declin poate fi înţeles prin faptul că papa a denunţat «idolatria banilor», a asociat schimbările climatice cu activitatea umană, a accentuat mult inegalitatea veniturilor – adică probleme care sunt în contradicţie cu convingerile multor conservatori”, a observat unul dintre analiștii Gallup.

Și fervoarea liberalilor pentru acest papă, care a fost întâmpinat cu mare simpatie în momentul alegerii, s-a răcit în prezent. Este o scădere cu o medie de 14 puncte procentuale. Mulţi liberali l-au criticat pentru că nu este un suporter al hirotonirii femeilor și pentru păstrarea interdicţiei căsătoriei la preoţi. Unii analiști au prezis că mulţi dintre cei care au simpatizat cu stilul papei și cu opiniile sale cu privire la o serie de probleme referitoare la justiţia socială și-au temperat pasiunea atunci când au realizat că nu va recurge la schimbări în unele aspecte fierbinţi, cum ar fi avortul, contracepţia sau căsătoriile între homosexuali.

Dar ceilalţi unde sunt?

Acest declin manifestat în mediul american vine într-un moment oarecum nepotrivit. Catolicii americani, și nu doar ei, se pregătesc pentru vizita programată în luna septembrie. Dacă evenimentul era așteptat deja cu febrilitate, acum cota de interes  va fi cu atât mai crescută, așteptându-se ca suveranul pontif să încerce să recupereze din terenul pierdut. Cum o va face, însă?

Un posibil răspuns este sugerat de unii jurnaliști occidentali, care au sesizat că papa, prin insistenţa asupra săracilor, a omis să se adreseze unei anumite categorii sociale destul de prezente în mediul american. Aceștia se întreabă dacă nu este cumva nevoie ca liderul catolic să spună mai multe despre clasa de mijloc, adică „oamenii muncii, cei care plătesc impozite, oamenii normali”. Papa a răspuns cu promptitudine, recunoscând că nu a acordat o atenţie suficientă clasei de mijloc în contextul predicilor sale despre economia lumii. Consideră că acest aspect a fost o „eroare” și le va acorda atenţie și celor care sunt mai conectaţi la succesul economiei capitaliste.

Provocările lui Francisc

Pe de altă parte, trebuie observat că declinul popularităţii papei este relativ recent și s-a derulează rapid. Un studiu Pew Research Center din luna februarie a arătat de ratingul de favorabilitate în rândul tuturor americanilor era undeva la 70%. Catolicii erau la un record, 90% dintre ei având păreri pozitive. Până și protestanţii au ajuns la o rată de favorabilitate de 74%. Aceste cifre au continuat să rămână pe un trend ascendent, chiar și printre republicani și conservatori, în ciuda faptului că Francisc evita temele favorite ale unora, precum avortul. Ce s-a întâmplat între timp? Sondajul Gallup a fost realizat chiar în perioada în care Francisc vizita acele ţări din America Latină în care a făcut unele dintre cele mai acide remarci cu privire la justiţia socială și protecţia mediului.

Luând în considerare aceste aspecte, ne putem întreba dacă papa va continua cu mesajele sale „agasante” când se va afla și pe teritoriul nord-american. Există și posibilitatea unei refaceri de imagine chiar cu ocazia periplului său prin New York, Philadelphia, Washington, mai ales că există precedente în această privinţă. Imaginea papei Ioan Paul al II-lea a fost mult îmbunătăţită cu ocazia călătoriilor din SUA, efectuate în 1993 și 1999. La fel s-a întâmplat și cu papa Benedict, care a ajuns la un rating de favorabilitate de 63% după vizita sa din 2008.

Practic, suveranul pontif va avea de făcut faţă poate celei mai dificile vizite de la preluarea funcţiei. Dacă va continua să semnaleze defectele sociale și devierile comportamentale, riscă să scadă și mai mult în ochii unei opinii publice americane pentru care, de exemplu, un președinte cu orientare homosexuală nu ar constitui o mare problemă. Dacă nu va continua să le semnaleze, atunci de ce se duce în faţa Congresului american? Sunt întrebări care își vor găsi răspuns într-un viitor apropiat și vor arăta dacă popularitatea chiar contează pentru papa Francisc.