Schimb de replici acide între papa Francisc și Donald Trump

2527

„Un om care se gândește doar la a construi ziduri, oriunde ar fi ele, și nu la a construi poduri nu este creștin”, a declarat papa Francisc în avionul papal, pe drumul de întoarcere din Mexic la Roma. Toată lumea a înţeles că liderul Bisericii Catolice se referea la prezidenţiabilul Donald Trump, care afirmase cu puţin timp în urmă că ar construi un zid la graniţa SUA cu Mexicul și că ar deporta toţi imigranţii ilegali.

Declaraţia papei a stârnit un val de reacţii în presa americană, care au documentat replicile ulterioare din schimbul indirect de declaraţii. Trump a numit afirmaţiile papei „dizgraţioase”, subliniid că „niciun lider, cu atât mai puţin un lider religios, nu ar trebui să aibă dreptul de a pune sub semnul întrebării religia altcuiva”. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a taxat această remarcă atunci când a fost invitat de un reporter să o comenteze. Earnest a amintit presei că, nu cu mult timp în urmă, Donald Trump a pus el însuși sub semnul întrebării religia președintelui Obama care, în timpul evenimentului anual Mic Dejun cu Rugăciune, „a vorbit despre modul în care credinţa sa creștină personală i-a modelat perspectiva asupra valorilor și priorităţilor pe care a ales să le apere la Casa Albă”, a citat CNN.

Trump însă nu s-a oprit aici cu replicile la adresa pontifului. El a adăugat că guvernul mexican, care l-a găzduit pe suveranul pontif timp de cinci zile, „i-a transmis papei nenumărate remarci deplasate cu privire la mine”. Trump a sugerat că papa ar fi un pion manipulat de forţe politice. Magnatul american l-a acuzat pe papă că este „o fiinţă foarte politizată”, la care suveranul pontif a răspuns prin:„Mulţumesc lui Dumnezeu că a spus că sunt un politician, pentru că Aristotel a definit omul drept un animal politic. Cel puţin sunt o fiinţă umană. Cât despre faptul că aș fi un pion… poate, nu știu. O să las asta la latitudinea judecăţii dumneavoastră și a oamenilor”, a mai spus papa.

Aspirantul la funcţia de președinte al Statelor Unite a mai adăugat că „dacă și când Vaticanul va fi atacat de ISIS – pentru că toţi știm că acesta este trofeul ultim pentru ISIS – vă garantez că papa își va fi dorit și se va fi rugat ca Donald Trump să fi fost președinte”.

Ulterior, Trump și-a mai temperat declaraţiile. „Nu-mi place să mă cert cu papa”, a spus el în timpul unei dezbateri republicane în Carolina de Sud. „Îmi place personalitatea lui, îmi place ce reprezintă.” Declaraţia papei, a mai susţinut Trump, a fost probabil „mult mai drăguţă” decât ceea ce a raportat presa, iar papa a fost probabil indus în eroare de oficialii mexicani. Miliardarul a amintit totuși că Vaticanul este chiar el înconjurat de „un zid îngrozitor de mare”, observaţie căreia mai mulţi preoţi catolici i-au răspuns spunând și că Vaticanul are „o ușă îngrozitor de mare”.