Întâlnirea dintre papa și Kim Davis pune America pe foc

3367

La o zi după ce au apărut în presă declaraţiile papei despre dreptul funcţionarilor publici ca, în baza credinţelor personale, să se opună legii, Vaticanul a confirmat că în timpul vizitei sale în SUA, papa Francisc a avut și o întâlnire organizată în secret cu nimeni alta decât Kim Davis, cea mai recentă faţă a luptei dintre creștinii conservatori și activiștii LGBT.

În virtutea faptului că este creștină, Kim Davis a refuzat să elibereze certificate de căsătorie mai multor cupluri homosexuale, a fost dată în judecată și a fost condamnată să stea la închisoare până când va accepta să respecte legea și constituţia americană. Conservatorii creștini și republicanii tradiţionaliști au îmbrăţișat-o ca cea mai recentă „gladiatoare” a unui război cultural cu miză chiar pentru alegerile prezidenţiale.

Rugat de un reporter să se exprime pe subiect, în timpul zborului spre Vatican, papa a declarat că, deși nu are„în minte toate cazurile de acest gen”, îi susţine pe cei care își menţin verticalitatea spirituală și consideră că obiecţia pe acest fundament este un drept uman. La doar o zi după, s-a aflat că de fapt papa avea foarte clar un caz în minte, fiindcă se întâlnise cu Kim și cu soţul ei în ambasada Vaticanului la Washington, în ceea ce, în program, trebuia să fie o pauză de odihnă, înainte de zborul spre New York.

Se pare că întâlnirea nu a durat mai mult de 15 minute, timp în care papa a dorit să îi adreseze cuplului și în special lui Kim Davis cuvinte de încurajare pentru încercarea prin care trece. Davis aparţine unei biserici apostolice asociate confesiunii penticostale, dar părinţii ei sunt catolici. Se pare că nu s-a dorit ca publicul să afle despre această întâlnire decât după încheierea vizitei papei în Statele Unite, ca atenţia să nu se îndrepte pe Kim Davis, având în vedere atenţia publică de care „se bucură” în prezent.

Papa Francisc este deja cunoscut pentru felul difuz și împăciuitor de exprimare. Este un tip de discurs care îi poate atrage și pe liberali, și pe tradiţionaliști, dar care lasă biserica în confuzie și poate genera furie sau deziluzie, când ies la iveală amănunte precum a fost această întâlnire. Astfel liberalii s-au simţit trădaţi de acţiunile unui papă care spune de la amvon că nu îi poate judeca pe homosexuali, dar care apoi se întâlnește în secret cu o persoană care e cea mai recentă întruchipare a opoziţiei faţă de ei.

Aceasta este însă problema oamenilor, nu a papei. Este problema celor care au încercat să îl poziţioneze pe papă într-o tabără sau în alta a sferei politice și să câștige puncte din asocierea cu o personalitate extrem de populară, neînţelegând că Francisc este un preot, nu un politician. Loialitatea sa este faţă de Biserica Catolică, nu faţă de republicani sau democraţi. Toată lupta lui este aceea de a transcende aceste mici lupte, râci politice și de a concentra atenţia lumii asupra marilor probleme, pe care le avem cu toţii în comun. Papa a înţeles foarte bine că Davis este o mică stea a cărei lumină se va stinge în 15 minute și că o întâlnire publică cu ea va acapara apelurile generale pe care le-a făcut. Ce nu a anticipat, poate, este că s-a ajuns la un punct în care este nevoie de claritate, în care oamenii nu mai vor să citească printre rânduri, ci vor să știe foarte clar de ce parte a baricadei se poziţionează papa și Biserica Catolică. Altfel vor ajunge să fie deziluzionaţi și când nu este cazul.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.