15 ani de la ceremonia în care papa a cerut iertare pentru păcatele Bisericii Catolice

833

În urmă cu 15 ani, papa Ioan Paul al II-lea făcea un gest fără precedent în istoria papalităţii: cerea scuze public pentru păcatele Bisericii Catolice.

În cadrul unei ceremonii organizate pe 12 martie în anul 2000, suveranul pontif I-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru păcatele comise de Biserica Catolică de-a lungul existenţei sale.

Șase cardinali au enumerat, rând pe rând, păcatele de care se face vinovată biserica. Papa Benedict al XVI-lea era pe atunci cardinal și a avut și el de citit un păcat pe care biserica trebuia să îl mărturisească. „Greșelile comise în serviciul adevărului” au fost invocate de cardinalul Ratzinger, care a amintit „metodele neevanghelice” la care au recurs creștinii, în special în timpul cruciadelor sau al Inchiziţiei.

Papa Ioan Paul al II-lea a cerut atunci „cu tărie” iertarea lui Dumnezeu pentru faptul că „în anumite perioade ale istoriei, creștinii au recurs adesea la metodele intoleranţei, pătând faţa bisericii”.

Divizarea creștinilor, materializată prin excomunicări, greșelile împotriva evreilor, utilizarea logicii forţei în relaţiile cu alte culturi și tradiţii religioase, lezarea demnităţii femeii și a unităţii speciei umane, dar și păcatele comise în privinţa drepturilor fundamentale ale persoanei au fost mărturisite în cadrul ceremoniei.