Papa emerit Benedict nu regretă plecarea de la Vatican

112

La un an după retragerea sa, Papa emerit Benedict nu are regrete şi nici nu-i pare rău pentru aceasta, potrivit unui apropiat de-al său.

Arhiepiscopul Georg Ganswein, care lucrează în prezent pentru fostul papă şi care îi este foarte apropiat, dezvăluie într-un interviu informaţii despre ce simte despre decizia de a renunţa la postul său, despre relaţia pe care o are cu Papa Francisc şi despre cum îşi petrece viaţa Benedict. Potrivit declaraţiilor arhiepiscopului, papa emerit nu regretă plecarea sa de la Vatican, ci este împăcat cu sine însuşi şi cu Dumnezeu, notează independent.co.uk.

La data de 11 februarie 2013, Benedict a făcut publică decizia sa de a se retrage de la Vatican, motivând că nu mai poate face eforturilor fizice pe care le presupunea poziţia sa. Benedict a fost primul papă care a făcut acest lucru în 600 de ani. El a plecat definitiv la data de 28 februarie, iar la data de 13 martie a fost ales în locul său Papa Francisc, primul papă din afara Europei în 1.300 de ani. Cei 8 ani în care Benedict a fost papă au fost marcaţi de incidente, greşeli şi critici, mai ales din cauza birocraţiei ineficiente şi de scandalul „Vatileaks", care a scos la iveală presupusa corupţie de la Sfântul Scaun. 

Ganswein, care a fost în serviciul lui Benedict de când a fost ales papă (2005), a declarat că acesta nu are resentimente faţă de cei care l-au criticat şi nu l-au înţeles. După părerea sa, este dureros faptul că mass-media a scris multe lucruri neadevărate, însă are încredere în faptul că Dumnezeu va judeca lucrurile aşa cum sunt în realitate şi în faptul că timpul va clarifica lucrurile.

Benedict locuieşte în prezent într-o mănăstire veche, în grădinile Vaticanului, unde a dorit să se „ascundă" de lume şi să se roage în singurătate. Cu toate acestea, el este prezent în viaţa bisericii, susţinându-l în rugăciuni pe Papa Francisc. Benedict a fost îndrăgit şi apreciat de către conservatori, pentru că a încercat să întărească identitatea catolică tradiţională şi acuzat de liberali, care îl preferă pe Papa Francisc. Între cei doi, există o relaţie cordială; vorbesc la telefon, îşi trimit unul altuia invitaţii, stau de vorbă, chiar dacă la început se credea că va exista o oarecare tensiune între ei şi în biserică, din cauza faptului că Benedict hotărâse să rămână acolo.

Deşi este în vârstă şi din punct de vedere fizic este slăbit, el are un spirit lucid şi vivace, care îi permite să-şi petreacă timpul studiind, citind, corespondând, primind vizite, cântând la pian, rugându-se şi plimbându-se.