Papa Francisc: cuplurile gay nu se pot numi familii

566

Papa Francisc a declarat sâmbătă, în cadrul întâlnirii Forumului Familiei, o grupare laică italiană, că un cuplu format din parteneri homosexuali nu se poate numi familie.

Liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de credincioşi catolici din lume nu schimbă poziţia Bisericii Catolice referitoare la planificarea familială şi sexualitate. „E dureros să spun acest lucru astăzi, și anume că oamenii vorbesc despre familii diferite, despre tipuri diferite de familie, însă familia alcătuită dintr-un bărbat şi o femeie, după imaginea lui Dumnezeu, este singurul tip de familie”, a subliniat pontiful.

În cadrul aceleiași întâlniri, suveranul pontif a lăudat „sfinţenia” femeilor care îi iartă pe soţii lor care le înşală cu alte partenere. „Multe femei, câteodată chiar şi bărbaţi, aşteaptă în tăcere, privesc în altă parte, aşteptând ca partenerii lor de viaţă să redevină fideli”, a declarat papa Francisc.

Deși s-a sperat că papa ar fi în curs de „îmblânzire” a poziţiei Bisericii Catolice în ceea ce privește drepturile LGBT, în mod special datorită celor spuse lui Juan Carlos Cruz, o victimă a abuzurilor sexuale comise de către un preot chilian proeminent. Pontiful i-ar fi spus acestuia: „Juan Carlos, faptul că ești gay nu contează. Dumnezeu te-a făcut așa și te iubește așa. Papa te iubește așa. Trebuie să fii fericit cu cine ești.”

Cu toate acestea, în cadrul unei întâlniri private, papa a avertizat episcopii din Italia că ar trebui să respingă orice pretenţie la preoţie venită din partea homosexualilor. „Biserica, în timp ce îi respectă profund pe homosexuali, nu îi poate admite la seminar pe cei care practică homosexualitatea, prezintă tendinţe homosexuale sau susţin așa-numita cultură homosexuală, (…) întrucât astfel de persoane se găsesc într-o situaţie care le împiedică grav să se refere corect la bărbaţi și femei. (…) Așadar, nu trebuie neglijate în niciun fel consecinţele negative ale hirotonirii persoanelor cu tendinţe homosexuale adânci”, a declarat papa.

O altă declaraţie controversată a papei a venit la doar câteva luni de mandat și a vizat tot comunităţile de homosexuali. Papa Francisc și-a întărit reputaţia de reformator când a declarat, în luna iulie 2013, că nu poate să îi judece și să îi condamne pe homosexuali. „Dacă ei Îl acceptă pe Dumnezeu și au credinţă, cine sunt eu să-i judec? (…) Voi repeta ceea ce spune catehismul Bisericii, şi anume că ei (homosexualii) nu ar trebui să fie discriminaţi, ei ar trebui să fie respectaţi, ajutaţi duhovniceşte”, a spus Francisc în faţa presei.

În timp ce 9 din 10 catolici americani cred că un cuplu trebuie să fie format dintr-un bărbat și o femeie, tendinţa de acceptare a familiilor netradiţionale – fie că sunt heterosexuali necăsătoriţi, cupluri homosexuale sau lesbiene, părinţi singuri sau persoane divorţate – este în creștere, conform unui studiu al Pew Research Center.

În plus, liderul Bisericii Catolice a făcut comentarii și referitoare la avortarea copiilor cu probleme de sănătate, pe care a catalogat-o drept o mentalitate nazistă.