Papa, în pragul unei decizii revoluţionare?

1558

Cât de curând, papa Francisc riscă să fie prins într-o nouă controversă. Perceput ca un deschizător de uși, peste câteva zile va oferi posibilitatea celor care îi urmăresc mișcările să vadă cât de departe este dispus să meargă cu deciziile sale reformatoare. Ce la va spune cuplurilor divorţate și recăsătorite?

În zilele următoare Francisc va finaliza un document extrem de așteptat referitor la probleme de familie. Conform The Washington Post, documentul, care este de un an și jumătate în lucru, nu va fi pus imediat la dispoziţia publicului, însă preoţii vor fi primii care vor avea acces la el. Astfel, aceștia vor avea posibilitatea de a vedea în ce manieră Francisc își propune integrarea în viaţa bisericii a persoanelor LGBT, a celor divorţaţi și recăsătoriţi sau a celor care coabitează în afara căsătoriei.

Experţii bisericii consideră că papa va încerca un fel de „triplu axel”, o trimitere directă la celebra piruetă din patinaj. Aceștia se așteaptă ca Vaticanul să nu modifice nimic la nivelul conceptelor doctrinare, ci doar la nivelul practicilor, în așa fel încât să ofere și celor „certaţi” cu dogmele vieţii de familie posibilitatea de a se simţi o parte legitimă a Bisericii.

Așteptări la fel de mari precum problema

„Acesta este cel mai important test pentru papă, pentru a ne arăta modul în care face faţă părerilor diferite și celor care concură la divizarea Bisericii”, a declarat Massimo Faggioli, un istoric al Bisericii care conduce Institutul pentru Catolicism din cadrul Universităţii St. Thomas. Faggioli a precizat, în plus, că semnalele transmise de Francisc prin intermediul celorlalte sinoade (prin care a încurajat opiniile diferite) „au constituit cel mai important moment în Biserică din ultimii 50 de ani. A fost un semn al speranţei că în Biserica Catolică există idei și putem vorbi despre asta. Nimeni, înainte de Francisc, nu a avut vreodată curajul să gândească astfel.”

Și alţi cunoscători direcţi ai stilului de lucru al lui Francisc se așteaptă la schimbări mari, fără a face însă compromisuri cu idealul vieţii de cuplu. „Documentul va identifica tensiunile actuale asupra vieţii de familie” exercitate din partea unei mentalităţi a societăţii occidentale contemporane pe care Francis o numește „colonizarea ideologică”, potrivit lui Austen Ivereigh, biograful lui Francisc. Și John Allen, editor al site-ului catolic Crux, prezice că documentul va primi o mare atenţie în Occident, unde problemele cu privire la căsătorie și moravuri sexuale sunt mult mai arzătoare. Este posibil ca, în mare parte din restul lumii catolice, documentul să fie citit în mod diferit și cu mai puţine accente dramatice.

Și mai radical în așteptări este cardinalul Walter Kasper, un teolog proeminent din a cărui operă Francisc a citat de multe ori, care a declarat că ceea ce va urma va reprezenta „primul pas într-o reformă” ce va marca „întoarcerea unei pagini în istoria Bisericii după 1.700 de ani”. Teologul catolic este convins că „nu trebuie să repetăm formule ale trecutului și nici să ne baricadăm în spatele unor ziduri ale exclusivismului și clericalismului”. Din contră, „Biserica trebuie să trăiască în vremurile actuale” și să „știe cum să le interpreteze”, a continuat el.

Semnale care prevestesc direcţia documentului

Recent, Papa Francisc le-a vorbit participanţilor la un curs de formare dedicat noului proces de declarare a nulităţii căsătoriei și le-a spus că scopul noilor norme este pastoral, căutând să se ajungă la familiile care suferă din cauza unei căsnicii distruse. „Aceste măsuri au un scop în primul rând pastoral: a arăta grija Bisericii pentru acei credincioși care așteaptă o verificare rapidă a statutului lor marital.” Papa a remarcat că mulţi credincioși suferă din cauza eșecului căsătoriei lor și cuplurile sunt frecvent „apăsate de îndoiala” dacă a fost validă sau invalidă căsătoria lor.

La fel de puternic a fost și semnalul tras în legătură cu șefii de stat catolici care sunt divorţaţi și recăsătoriţi și care vor putea fi primiţi pe viitor la Vatican împreună cu soţiile lor. Un exemplu concret în această direcţie deja s-a consumat. Președintele argentinian, Mauricio Macri, a fost primit în audienţă de Francisc împreună cu cea de-a treia soţie a sa. Unii ar putea decripta această situaţie ca pe o undă verde pentru divorţ. Vaticanul s-a grăbit să anuleze această posibilă percepţie spunând că flexibilitatea faţă de cei recăsătoriţi nu echivalează cu o binecuvântare papală acordată unei căsătorii ilegitime conform dreptului canonic, ci cu o dorinţă de „integrare în cadrul Bisericii” a persoanelor divorţate și recăsătorite.

Este posibil ca acești pași înainte să nu fie suficient de puternici încât să îi mulţumească pe toţi. Faggioli a spus că mulţi catolici sunt nerăbdători pentru o schimbare mai radicală. „În trei ani, papa a realizat multe lucruri. Dar există o mulţime de lucruri pe care nu le-a realizat”, a spus istoricul respectiv. Sinoadele și acest document care urmează să fie finalizat constituie „unele dintre cele mai importante momente ale pontificatul său”. Nu este exclus ca evenimentele imediat următoare să rămână un fel de emblemă a întregului mandat al actualului suveran pontif.