Papa începe re-evanghelizarea globală

275

În ultimele zile, veştile de la Vatican au fost exclusiv legate de procesul fostului majordom al Papei, cel mai grav caz de breşă în securitatea Vaticanului din istoria recentă. Mulţi s-au declarat surprinşi de rapiditatea cu care a avut loc procesul, dar misterul a fost dezlegat ieri.

Se pare că graba cu care a fost rezolvat procesul a fost determinată de dorinţa Papei Benedict al XVI-lea de a se concentra asupra sinodului Bisericii Catolice care a debutat duminică şi care are ca temă „re-evanghelizarea globală”.

Papa a îndemnat pe cei 262 de preoţi, cardinali şi episcopi catolici veniţi din întreaga lume să readucă catolicismul la importanţa pe care o avea în urmă cu un secol, printr-o nouă strategie de evanghelizare, pe care a numit-o „inima creştinismului”.

Sinodul, care se va desfăşura în următoarele trei săptămâni, coincide cu aniversarea a jumătate de secol de la cel de-al doilea Conciliu de la Vatican. Întâlnirea de amploare, ce a avut loc între 1962 şi 1965, a fost un moment decisiv în istoria Bisericii Catolice, fiind prilejul în care liderii religioşi ai Bisericii au evaluat relaţiile cu lumea modernă şi au reformat aspecte cheie din doctrina romano-catolică.

Miza Sinodului

Aceasta nu este nicidecum prima ocazie în care Papa Benedict îşi exprimă nemulţumirea cu privire la starea Bisericii Catolice din Europa şi America. În afară de scandalurile care lovesc din ce în ce mai aproape de Sfântul Scaun, Biserica este slăbită şi de un număr semnificativ de credincioşi care aleg să nu mai trăiască potrivit cu învăţăturile biblice.

În consecinţă, din rândul familiilor catolice ia naştere o generaţie de copii care nu doar că nu practică credinţa părinţilor lor, dar nici nu sunt interesaţi de aceasta.

Tot cu privire la familie, Papa Benedict a declarat că există o legătură evidentă între criza credinţei, aflată într-o luptă din ce în ce mai acerbă cu secularismul, şi criza familiei. În acest sens, Papa pledează pentru o serie de măsuri care să protejeze familia, teme care constituie, în sine, subiecte aprinse de dezbatere. Amintim aici de opoziţia pe care o exprimă şi manifestă activ Biserica Catolică cu privire la metodele contraceptive şi avort, dar şi împotriva căsătoriilor homosexuale şi a posibilităţii acestor părinţi de a înfia copii sau a avea propriii copii, prin fertilizare in vitro sau alte metode de fertilizare.

Biserica s-a confruntat de multă vreme cu expansiunea bisericilor protestante în America de Sud, dar şi cu opinia total opusă învăţăturilor Bisericii a credincioşilor de rând în privinţa acestor teme de dezbatere.

Direcţiile re-evanghelizării

În vederea unei evanghelizări eficiente, Papa intenţionează ca discuţiile din cadrul sinodului să urmărească trei direcţii. În primul rând, reprezentanţii religioşi aflaţi la Roma în aceste zile vor discuta problema hirotonirii femeilor. În prezent, atât legea canonică, cât şi catehismul bisericii afirmă că Biserica Catolică nu are autoritatea de a decide în favoarea hirotonirii femeilor.

O a doua problemă discutată va fi divorţul. Învăţătura Bisericii Catolice cu privire la căsătorie este aceea că aceasta este o instituţie sfântă, un legământ făcut înaintea lui Dumnezeu, ce nu poate fi dizolvat de oameni. În consecinţă, Biserica nu încurajează, nu recunoaşte şi nu acceptă divorţurile în rândul credincioşilor săi.

Ultima direcţie este discuţia cu privire la contracepţie. Catehismul catolic afirmă că metodele de contracepţie artificiale sunt considerate rele în sine, dar planificarea familială este acceptabilă din punct de vedere moral în unele circumstanţe.

Cu privire la aceste trei subiecte delicate, liderii religioşi catolici intenţionează să ia o poziţie mai clară, deoarece poziţia conservatoare a Bisericii cu privire la acestea a fost principala cauză care i-a determinat pe catolicii de rând să se îndepărteze şi să părăsească Biserica.