Papa se va deplasa în Mexic ca pelerin, nu ca mag

466

Papa se va deplasa în Mexic. Este știrea care ţine capul de afiș al presei religioase și nu numai. Interesul este crescut prin faptul că suveranul pontif se deplasează nu doar într-una dintre ţările cu mare efervescenţă religioasă, ci și într-una care se confruntă cu valuri de abuzuri în privinţa drepturilor omului, adăugate peste criză economică și corupţie la nivel înalt.

„Doresc să fiu un instrument al păcii în Mexic… Este evident că nu o pot face singur, ar fi o nebunie să spun aceasta, ci cu voi toţi”, a declarat papa, cu ocazia unui interviu preliminar vizitei pe care o va efectua în Mexic în perioada 12 -18 februarie. Este pentru prima dată când papa Francisc a participat la un interviu colectiv, în care a răspuns la întrebări puse de 33 de persoane din diferite state din Mexic.

În interviu a spus că nu merge în Mexic ca unul dintre cei trei magi, cu o listă de mesaje, idei sau soluţii la probleme, ci ca „un pelerin” care dorește să beneficieze de întâlnirea cu poporul și cultura mexicană. Aceasta nu înseamnă că vizita este lipsită de un substrat politic, pe lângă conţinutul său implicit religios. Episcopii mexicani speră ca vizita papei în Mexic să reconfirme credinţa catolicilor latino-americani, să le consolideze speranţa și „dorinţa de a lupta pentru o lume mai bună și un Mexic mai bun”, pentru a avansa spre „un viitor de iubire, dreptate și pace”.

Mesajul politic

„Mexicul violenţei, Mexicul corupţiei, Mexicul traficului de droguri, Mexicul cartelurilor nu este Mexicul pe care mama noastră [Fecioara Maria] și-l dorește”, a precizat Francisc, citat de The Francisc Time„Vreau să vă îndemn să luptaţi în fiecare zi împotriva corupţiei, împotriva traficului, împotriva războiului, a lipsei de unitate, a crimei organizate”, a continuat acesta. Sunt cuvinte care nu i-au lăsat chiar indiferenţi pe oficialii mexicani. „Fără îndoială, el are anumite informaţii”, a declarat ministrul de interne, Miguel Angel Osorio Chong, însă „cele mai bune informaţii le va afla după ce va sosi aici”.

Unul dintre cele mai emoţionante momente ale pelerinajului papei va consta într-o liturghie transfrontalieră. Se va desfășura pe o scenă situată lângă gardul de sârmă care separă Mexicul de Statele Unite ale Americii, zonă care cunoaşte drama miilor de imigranţi care încearcă să treacă graniţa spre nord. Un moment culminant va fi atunci când papa se va apropia de gardul de sârmă, va aşeza acolo o cruce şi se va ruga pentru toate popoarele migratoare din lume. Sunt așteptaţi în jur de 200.000 de participanţi, de o parte și de cealaltă a frontierei. Evenimentul urmează o tradiţie începută de episcopi din SUA, fiind, de fapt, un mesaj de unitate și de sprijin pentru migranţi. „Liturghia va fi în mod deliberat vizibilă din ambele părţi”, a spus purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.

Abordarea religioasă

Aceasta este a patra călătorie a unui papă în America Latină, chiar în spaţiul celor mai mari comunităţi religioase din lume, dar care, în ultimul timp, s-au confruntat cu provocări cauzate de răspândirea protestantismului, de renunţarea la credinţă și de o scădere demografică generată de migraţie, criminalitate și natalitate scăzută.

„Unul dintre principalele motive pentru care a fost ales un papă din America Latină l-a constituit încercarea de a inversa declinul brusc al Bisericii Catolice din regiune în ultimele cinci decenii”, a spus Andrew Chesnut, profesor de studii religioase la Universitatea Virginia Commonwealth.

Mexicul a fost, odată, o ţară extrem de anticlericală. După revoluţia din 1910, guvernul a confiscat biserici și le-a interzis preoţilor să poarte hainele specifice în public. În momentul de faţă, această tendinţă a fost inversată. Relaţiile diplomatice cu Sfântul Scaun au fost restabilite în 1994. În ciuda pierderilor și secularizării, Mexicul continuă să rămână o ţară cu  peste 80% catolici, la nivelul populaţiei. În acest context, este de așteptat ca papa să creeze un reviriment religios pe un continent expus unor ample frământări politice și religioase.