Papa vizitează Germania acompaniat de voci critice

13

Benedict al XVI-lea i-a avertizat pe politicienii germani că nu trebuie să sacrifice etica în favoarea puterii şi le-a dat ca exemplu excesele regimului nazist. Mai mult, într-un apel adresat tuturor germanilor, Papa i-a îndemnat pe aceştia să nu ignore religia. La a treia sa vizită în ţara natală, Papa a fost întâmpinat nu doar cu onoruri, ci şi cu protestele a mii de germani.

Discursul de 20 de minute al Papei, în faţa liderilor politici ai Germaniei, a fost susţinut în clădirea istorică a Reichstagului, conform AP. „Noi, germanii, cunoaştem din propria experienţă" ce se întâmplă atunci când puterea devine coruptă, a spus suveranul pontif, arătând că lucrul cel mai dorit pentru generaţiile actuale este „capacitatea de a discerne binele şi răul, şi astfel să stabilim o lege adevărată, care să servească dreptatea şi pacea".

„Religia este temelia unităţii în societate", a mai precizat liderul catolic.

Peste 100 de membri ai Parlamentului au decis să nu asiste la discursul Papei. „Papa susţine opinii pe care eu le consider nu numai foarte controversate, ci şi periculoase", a declarat Hans-Christian Ströbele, unul dintre cei care au refuzat să asculte discursul lui Benedict al XVI-lea. Acesta a precizat că nu doreşte să onoreze un om care primejduieşte viaţa altora interzicând folosirea prezervativului şi care se pronunţă împotriva cuplurilor homosexuale, informează Christian Science Monitor.

Berlinul are o mare comunitate de homosexuali, mulţi dintre aceştia fiind prezenţi, ieri, printre cei peste 5.000 de protestatari care s-au adunat în Potsdamer Platz pentru a critica politicile Vaticanului. Participanţii la protest au purtat bannere pe care scria: „Du-te acasă!", „Mai puţină religie = mai multe drepturi umane" sau „Mai bine un Dumnezeu fără Biserică decât o Biserică fără Dumnezeu".

Papa a avut o scurtă întrevedere cu o delegaţie a evreilor din Germania, imediat după discursul din Reichstag, ocazie cu care a declarat că Adolf Hitler a fost „un idol păgân care a dorit să ia locul Dumnezeului biblic". În schimb, unul dintre membrii delegaţiei evreieşti i-a spus liderului de la Vatican că beatificarea fostului Papă Pius al XII-lea ar răni comunitatea evreiască.

Vorbind despre cazurile de pedofilie care au stârnit un scandal uriaş în Biserica Romano-Catolică din Germania şi despre numărul mare al catolicilor care au decis să părăsească biserica, suveranul pontif a declarat că înţelege „plecarea din biserică a celor care s-au confruntat cu cazuri de pedofilie".

„Pot înţelege că, pe fondul unor informaţii de acest fel, mai ales rudele celor afectaţi pot spune: «nu mai este biserica mea, nu mai pot merge la o asemenea biserică»", a subliniat liderul catolic.

Papa a fost întâmpinat la aeroportul din Berlin de preşedintele german Christian Wulff, de cancelarul Angela Merkel şi de o suită de miniştri germani. Aceasta este a treia vizită pe care Benedict al XVI-lea o face în ţara natală după ce a fost ales Papă, în 2005, şi este programată să dureze 4 zile.

În cursul zilei de vineri, Benedict al XVI-lea va călători în oraşul Erfurt, unde a trăit reformatorul Martin Luther, şi unde va avea o întâlnire cu oficiali ai bisericilor protestante. De asemenea, Papa are programată în cursul acestei zile şi o întâlnire cu liderii comunităţii musulmane din Germania.

(Foto: blogs.reuters.com)