Papa Francisc, întâlnire cu elita internetului

388

Papa Francisc este unul dintre liderii cu influenţă care a beneficiat din plin de sprijinul internetului în creșterea cotei sale de popularitate. În această situaţie, nu trebuie să surprindă programarea unei întâlniri cu unul dintre liderii mondiali în domeniu.

Papa urmează să se întâlnească cu Eric Schmidt, președintele executiv al Alphabet, societatea-mamă a Google. Întrevederea va dura 15 minute și va avea loc la Vatican. Partea interesantă, potrivit The Guardian, este că Francisc se va întâlni cu „cineva care poate crede că internetul are mai mult de-a face cu propria sa pricepere decât cu intervenţia divină”. Jared Cohen, șeful Google Ideas și fost oficial al Departamentului de Stat american, va fi și el prezent la întâlnire.

Nu se cunosc foarte multe detalii referitoare la această întâlnire, în condiţiile în care Google a refuzat să răspundă la mai multe solicitări de a oferi informaţii suplimentare cu privire la întrevedere. Cotidianul britanic speculează că evenimentul va sublinia rolul important pe care îl deţine internetul – și în special Google – în configurarea lumii.

Unii ar putea fi derutaţi în privinţa mizei acestei întâlniri, având în vedere că papa Francisc a recunoscut că nici măcar nu deţine un calculator. Asta nu înseamnă însă că este ignorant cu privire la forţa pe care tehnologia o deţine în evoluţia societăţii. Șeful Bisericii Catolice, care foarte rar se întâlnește cu lideri de afaceri, pe care nu de puţine ori i-a și criticat (Schmidt deţine o avere netă estimată la 10,6 miliarde de dolari), a numit anul trecut internetul „un dar de la Dumnezeu”. Cu acea ocazie, suveranul pontif spunea că „internetul poate oferi posibilităţi de întâlnire şi de solidaritate între toţi oamenii şi reprezintă un lucru bun”.

Cu câţiva ani în urmă, papa Benedict se poziţiona mult mai critic faţă de progresul tehnologic. „Omul a vrut întotdeauna să fie ca Dumnezeu, să ajungă la înălţimea Sa şi în acest deziderat a realizat foarte multe, dar tehnologia înseamnă doar progres, omul nu poate fi Dumnezeu.” Această declaraţie nu îl așază în contradicţie cu papa Francisc, ci înseamnă doar că cel din urmă este posibil să își fi dorit să sublinieze și aportul benefic al unei lumi care este zugrăvită adeseori în culori destul de sumbre.

De altfel actualul papă nu este singurul care vede beneficii în spaţiul informatic. Se poate constata în ultimul timp o tendinţă a oamenilor politici de a avea întâlniri cu artizani ai industriei tehnologice. De exemplu președintele Obama s-a întâlnit cu Schmidt și cu lideri din industria tehnologiei de mai multe ori. Când a vizitat SUA, prim-ministrul indian, Narendra Modi, s-a întâlnit cu directorul Facebook, Mark Zuckerberg, cu CEO-ul Google, Sundar Pichai, și cu CEO-ul Apple, Tim Cook.