Prezenţa inedită a Papei Francisc cu ocazia Paştelui catolic

831

Primul an în care Jorge Mario Bergoglio sărbătoreşte Paştele catolic în calitate de papă al Bisericii Catolice păstrează elemente tradiţionale respectate de predecesorii săi, dar aduce şi câteva elemente de noutate.

Primul an în care Jorge Mario Bergoglio a sărbătorit Paştele catolic în calitate de papă al Bisericii Catolice păstrează elemente tradiţionale respectate de predecesorii săi, dar aduce şi câteva elemente de noutate.

În cadrul festivităţii tradiţionale organizate cu ocazia sărbătorilor pascale în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, Papa Francisc a transmis credincioşilor din lumea întreagă mesajul său de pace. El i-a îndemnat pe aceştia să primească în sufletele lor harul Învierii lui Isus Hristos, dar şi să se roage Mântuitorului ca acesta „să transforme moartea în viaţă, ura în dragoste, răzbunarea în iertare, războaiele în pace", relatează Corriere della Sera, citat de Mediafax.

Papa Francisc a făcut referire şi la actualele conflicte din Orientul Mijlociu, Siria, Mali, Republica Africană Centrală şi Korea, lansând un apel pentru pace şi pentru oprirea violenţelor care afectează întreaga lume, arată CNN.

Ceea ce a frapat în legătură cu prezenţa Papei la ceremonia de Paşte a fost, în primul rând vestimentaţia Suveranului Pontif – simplă, albă și fără ornamente, în conformitate cu imaginea modestă pe care a afişat-o până acum.

Papa Francisc nu s-a rezumat doar la a susţine discursul de pace de la balconul Basilicei Sfântului Petru, ci a coborât în mijlocul mulţimii pentru a interacţiona cu cei prezenţi la festivitate. După terminarea liturghiei, noul papă a urcat într-un papa-mobil decapotat, fără protecţie anti-glonţ şi i-a salutat pe credincioşi, le-a oferit binecuvântările sale, îmbrăţişându-i şi sărutându-i. Observatorii comentează gestul Papei Francisc ca fiind unul cu mult diferit faţă de abordarea fostului Papă Benedict al XVI-lea care prefera să păstreze o distanţă mai mare.

Comportamentul neconvenţional al Papei Francisc, diferit de cel al predecesorilor săi, a putut fi observat încă de la începutul pontificatului său. El este primul suveran pontif de origine non-Europeană, originar din America Latină şi primul papă iezuit, Mai mult, el şi-a ales un nume care nu a mai fost folosit până acum de către predecesorii săi, Francisc.

Joia trecută, cu ocazia sărbătoririi Cinei cea de Taină de dinaintea răstingnirii lui Iisus Christos, Papa Francisc a ales să nu meargă la Basilica Sfântului Ioan Lateran, locul unde era oficiată, de regulă, această ceremonie. În schimb, el a ales să îi viziteze pe tinerii de la centrul de detenţie Casal del Marmo unde, potrivit cerinţelor tradiţiei, a spălat şi a sărutat picioarele a 12 persoane, printre care se aflau şi tineri musulmani şi feme. Replica sa a fost că „în calitate de preot şi episcop, ar trebui să fiu la dispoziţia voastră. Este o datorie care vine din inima mea", citează CNN.

Acest gest i-a atras critici din partea multor membri tradiţionalişti ai Bisericii Catolice care consideră că persoanele care participă la actul spălării picioarelor trebuie să îi reprezinte pe cei 12 apostoli, deci este necesar ca aceştia să fie bărbaţi.

Edward Peters, expert în legile bisericilor la Şcoala Principală Sacred Heart din Detroit, susţine, pe bogul său personal, ca papa Francisc oferă un „exemplu discutabil" cu privire la gestul de a include femei între cele 12 persoane care participă la ceremonia spălării picioarelor, relatează Huffington Post. Astfel, el aduce în discuţie o scrisoare trimisă de Congregaţia Vaticanului pentru Cultul Divin din anul 1988. În această scrisoare se arată că numai „oamenii aleşi" pot participa la această ceremonie. 

Răspunsul dat de Biroul de Presă de la Vatican a clasat gestul Papei Francisc de la Casal del Marmo ca fiind încărcat de dragoste, iertare şi milă.

Cu toate că acţiunile sale neconvenţionale i-au atras simpatia multor credincioşi, papa Francisc a primit şi destule critici. Marcelo Gonzales, jurnalist la ziarul argentinian Panorama Catolico Internacional este de părere că noul suvern pontif este „probabil cea mai groaznică alegere", citează The Week. Referindu-se la activitatea pontifului de dinainte să fie ales el susţine că „judecând după munca depusă ca arhiepiscop de Buenos Aires, credinţa şi judecăţile sale morale [actuale] sunt irelevante".