Și ateilor le place deschiderea Papei Francisc

8

Atei și alte tipuri de necredincioși au salutat declaraţiile Papei Francisc, potrivit căruia „faptele bune" nu sunt exclusiv apanajul oamenilor de credinţă, ci sunt mai degrabă locul în care aceștia și ateii s-ar putea și ar trebui să se întâlnească, notează Huffington Post.

Cu ocazia unei liturghii oficiate la Vatican, Papa a declarat că toţi oamenii – nu doar catolicii, dar chiar și ateii – sunt răscumpăraţi prin Iisus Christos, dacă fac fapte bune. „Facerea binelui" e un principiu care unește întreaga umanitate dincolo de diversitatea ideologică și religioasă și creează „cultura întâlnirii", care e fundamentul păcii, a declarat ieri Papa Francisc, în cadrul unei liturghii susţinute în capela Casei Sfânta Marta din Vatican, scrie National Catholic Reporter.

Unii atei au apreciat că remarcile Papei vin ca o recunoaștere a faptului că necredincioșii – ateii, umaniștii și adepţii altor forme de manifestare a cugetării libere – pot fi morali, chiar dacă nu sunt credincioși.

„Orice [gest] care diminuează neîncrederea și teama dintre oameni este un lucru bun," a declarat Dale McGowan, președintele Fundaţiei umaniste Beyond Belief. „Unii ar putea crede că prin aceste declaraţii actualul papă îi contrazice pe predecesorii săi, însă mie nu-mi pasă deloc de aceasta. E extraordinar când o poziţie evoluează până acolo încât ne permite să lăsăm în spate segregarea și cred că [această afirmaţie] este un astfel de exemplu, ceea ce este grozav," a conchis McGowan.