Vizita Papei a produs deja efecte concrete în Mexic și Cuba

91

Vineri, Senatul Mexicului a dezbătut Constituţia, căutând ca statul să garanteze dreptul oricui de a celebra public sărbătorile religioase, atâta vreme cât acestea nu includ manifestări politice. În plus, Cuba a declarat că Vinerea Mare este zi liberă.

Dezbaterea din Mexic este un pas înainte în ceea ce priveşte drepturile religioase şi a fost luată în urma vizitei Papei Benedict al XVI-lea, care declara săptămâna trecută într-un discurs citat de Christian Post: „Oricine poate să vadă în America Latină şi în alte ţări că credincioşii catolici suferă de schizofrenie între moralitatea individuală şi publică. Aceştia sunt catolici, credincioşi, dar în viaţa publică urmează alte căi, care nu corespund valorilor importante ale Evangheliei."

Deşi 76,5% din populaţia Mexicului este de confesiune romano-catolică, conform Anuarului CIA, ţara nu are o religie oficială. În trecut, Mexicul a impus reglementări şi restricţii anti-clericale: guvernul nu finanţa bisericile, biserica nu avea niciun cuvânt de spus în sistemul public de educaţie şi practicile religioase erau interzise.

După vizita Papei, şi Cuba comunistă a făcut o schimbare importantă: Vinerea Mare a fost declarată zi liberă, prima dată de la revoluţia din 1959, informează Catholica. Măsura este valabilă doar anul acesta, astfel încât implementarea ei permanentă mai are de aşteptat.

Cu toate acestea, Vaticanul a salutat decizia şi a declarat că speră ca această decizie să conducă la o participare numeroasă la sărbătorile şi evenimentele cu prilejul Paştelui.

Vinerea Mare este ziua în care catolicii şi alţi creştini comemorează moartea lui Iisus Christos. Această zi nu este sărbătoare legală în Statele Unite ale Americii, în cele mai multe ţări din Europa şi nici chiar în Mexic, cea mai catolică ţară dintre cele vorbitoare de limba spaniolă.

Cubanezii afirmă că sunt încântaţi, dar mai mult de ziua liberă decât de semnificaţia ei religioasă: „Sunt bucuros că nu trebuie să muncesc, dar nu înţeleg nimic din toate acestea. Întâi, ne spun că trebuie să muncim mai mult pentru a ieşi din criza economică şi acum ne dau o zi liberă. Vine Papa şi nu mai trebuie să muncim? Nu înţeleg", a declarat Roberto Blanco, de 38 de ani.