Cum a fost sărbătorit Paştele catolic pe mapamond

56

De la Vatican în Egipt şi din Egipt în Marea Britanie. În Washigton şi Texas, în Cuba şi Filipine, în Nigeria, Paştele a avut o însemnătate vizibil conectată la specificul local. Un mozaic mondial de evenimente sincronizate, prilejuite de aceleaşi valori, descoperă o lume fragmentată de preocupări diferite.

Vatican

Papa Benedict al XVI-lea şi-a ţinut predica pascală Urbi et Orbi (Pentru oraş şi pentru lume) în faţa a peste 100.000 de oameni adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.

În timpul celor două ore şi jumătate cât a durat discursul, suveranul Pontif şi-a centrat cuvântarea pe nevoia de pace a umanităţii.

El a condamnat violenţele sângeroase din Siria şi persecutarea creştinilor din Nigeria, subliniind necesitatea ca „învierea lui Christos să aducă speranţă în Orientul Mijlociu, pentru ca toate componentele etnice, culturale şi religioase să colaboreze pentru binele comun şi respectarea drepturilor omului”.

Papa a amintit situaţia irakienilor, pe care i-a sfătuit „să nu precupeţească niciun efort pentru a avansa pe calea stabilităţii”. De asemenea, capul Bisericii Catolice a reînnoit apelul la reluarea procesului de stabilire a păcii între israelieni şi palestinieni.

Mai puţin amintit în presă este mesajul critic adresat de Papă în privinţa mişcării de liberalizare din Biserica Catolică austriacă, unde liderii religioşi au cerut dreptul de hirotonire a femeilor.

Egiptenii, pentru prima dată la Ierusalim

Un alt papă, de data aceasta al creştinilor copţi din Egipt, decretase excomunicarea oricui i-ar fi sfidat interdicţia de a vizita Ierusalimul. Decretul dat pentru a solidariza cu palestinienii aflaţi în conflictul cu israelienii a fost încălcat în masă anul acesta, la câteva săptămâni de la moartea Papei Shenouda.

Marea Britanie

Dacă liderul catolicilor a predicat la Vatican dintr-o perspectivă politică, liderul Bisericii Romano-Catolice din Irlanda s-a axat pe o temă socială.

El i-a încurajat pe credincioşii creştini „să poarte crucea” cu mândrie. Dincolo de încărcătura simbolică a acestei expresii, ea a avut şi o încărcătură pragmatică în ţara în care există numeroase controverse privind purtarea simbolurilor religioase (în special a cruciuliţelor) la locul de muncă sau în alte spaţii publice.

Cardinalul Keith O'Brien a mărturisit, în timpul omiliei susţinute în catedrala Sfânta Maria din Edinburgh, că speră ca „un număr tot mai mare de creştini să adopte practica purtării unei cruciuliţe într-o manieră simplă şi discretă, ca un simbol al credinţelor lor.”

Și anglicanii au sărbătorit Paștele ieri. E posibil ca valul înalt al „noului ateism” să fi trecut, iar oamenii să înceapă să perceapă creştinismul nu ca pe „un duşman opresiv şi fără creier”, ci ca un potenţial aliat împotriva stilului de viaţă lacom şi individualist care devine „din ce în ce mai nebunesc”, a evidenţiat Rowan Williams, Arhiepiscopul de Canterburry, în mesajul său pascal.

Arhiepiscopul a subliniat că Paştele nu spune doar că „mesajul lui Christos este perpetuat”, ci că Însuşi Christos trăieşte.

Pentru cei cărora le vine greu să îşi imagineze momentele Învierii, o echipă de actori britanici din mai multe confesiuni creştine au pus în scenă ultimele clipe din viaţa lui Christos şi învierea Lui, într-o piesă jucată de două ori în inima Londrei, în piaţa Trafalgar.

Statele Unite ale Americii

Despre Înviere au discutat şi liderii politici. Preşedintele american Barack Obama a adunat mai mulţi oficiali americani la un Mic Dejun cu Rugăciune la Casa Albă. În cadrul acestui eveniment, el a mărturisit că „Paştele este un timp de reflecţie şi bucurie”. Preşedintele le-a spus oamenilor politici cum rugăciunea de mulţumire adresată lui Dumnezeu pentru harul Său oferit prin învierea Fiului Lui este o modalitate de a se conecta la trecut pentru a primi putere pentru viitor.

Cunoscutul pastor Rick Warren pare să aibă un amendament de făcut la mesajul lui Obama. „Învierea are putere în viaţa creştinului chiar în acest moment”, a spus liderul a 35 de biserici din Statele Unite. El a deplâns faptul că mulţi credincioşi „nu au experimentat puterea Învierii în viaţa lor”. Deşi „mulţi oameni recunosc dovezile Învierii”, dar mult „mai puţini înţeleg promisiunea” ei, crede Warren.

În Texas, nu mai puţin de 15.000 de persoane s-au adunat duminică într-o megabiserică pentru a-l asculta predicând pe jucătorul de fotbal american Tim Tebow. „E ok să fii vocal cu privire la credinţă”, a spus Tebow în timpul predicii sale. Presa creştină a salutat implicarea fotbalistului şi popularitatea discursului său. Pastorul local a atras însă atenţia că evenimentul nu a fost un „show Tebow” pentru microbişti, ci un serviciu de închinare.

Filipine, Cuba

În Filipine, Paştele a avut şi anul acesta o însemnătate aparte pentru catolicii devotaţi din provincia Pampanga. În fiecare an, iau parte la un ritual de conştientizare a semnificaţiei Învierii, în timpul căruia unii merg până acolo încât sunt crucificaţi.

Ritualul filipinezilor se repetă în fiecare an şi atrage mii de turişti. Cu mult mai puţini decât a atras prima sărbătorire a Vinerii Mari în Cuba, după Revoluţia din 1959, cea în urma căreia Fidel Castro a ajuns la putere. Aprobarea Guvernului cubanez a venit ca rezultat al vizitei Papei Benedict în Cuba, între 26 şi 28 martie. (The Guardian)

Nigeria, Franţa

Pentru unii a fost un moment de bucurie, pentru alţii de tristeţe sfâşietoare. E cazul creştinilor din Nigeria, decimaţi nu doar de persecuţii, ci şi de furia naturii. Cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce o bombă a fost detontă în apropiere de o biserică din oraşul Kaduna.

În centrul ţării, 20 de credincioşi au murit după ce o biserică s-a prăbuşit din cauza unei furtuni puternice. Alte 31 de persoane au fost rănite sub dărâmături.

O coincidenţă nefericită a făcut ca evenimentul să aibă o replică europeană. În oraşul francez Stains (aproape de Paris), un copil de şase ani a murit şi peste 30 de persoane au fost rănite după ce podeaua unei biserici evanghelice s-a prăbuşit din cauza greutăţii. Biserica era frecventată în principal de haitieni.

Săptămâna aceasta Semnele timpului îţi aduce în atenţie, CRONOLOGIC, câte 3 episoade din ultimele zile ale vieţii lui Iisus. Te invităm să parcurgi drumul Săptămânii Patimilor împreună cu noi. Iată primele 7 articole de colecţie în care afli detaliile seminificative ale istoriei Săptămânii Mari. Revino şi în următoarele zile pentru a citi continuarea.