FOTO: S-a deschis Satul biblic

250

Satul biblic și-a deschis oficial porţile, luni, 7 aprilie, orele 11:00, iar revista Semnele timpului a fost acolo pentru a vedea pe viu proiectul și reacţia primilor curioși care au intrat pe porţile satului.

Chiar înaintea deschiderii oficiale, marcată de discursul unor oficialităţi, precum Raluca Ispir, (deputat PNL), ing. Paul Shwartz (vicepreședintele Federaţiei Comunităţilor Evreiești din România), dr. Nelu Burcea (director de Relaţii Publice în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea) sau Virgil Achihai (președintele Alianţei Evanghelice), grupe de copii și profesori se înghesuiau deja la toate punctele de interes.

Deschiderea proiectului a coincis cu săptămâna Școlii Altfel, dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, motiv pentru care azima servită la atelierul brutarului se consuma văzând cu ochii. Cei interesaţi au putut afla că acum 2.000 de ani această pâine se servea în două variante: nedospită sau dospită cu must de struguri sau de mere.

Vizitatorii au fost în mod special atrași de atelierul fierarului, de unde în timpul discursurilor ieșea un fum gros, prevestind că se pregătea ceva special, și anume baterea monedei. La ţesătorie erau pregătite războaiele de ţesut, fuioarele și lâna, iar la tâmplărie se sculptau linguri și alte obiecte casnice din lemn. La atelierul de olărit o carafă de apă stătea să se usuce, iar pe masa olarului o farfurie urma să ia formă.

Virgil Achihai spunea în discursul său că mulţi dintre cei care au citit și citesc Biblia s-au întrebat și și-au imaginat cum arătau lucrurile în vremea lui Iisus, iar acum au ocazia să își facă o idee despre asta și să își aducă aminte că „Dumnezeu este Creatorul nostru, al tuturor”.

La pescărie, copiii învăţau să facă noduri marinărești, iar în sinagogă au avut ocazia să ia în mână un mic pergament și un stilou din trestie, ascuţit pe loc, și să scrie în alfabetul ebraic. „Va trebui să scriem de la dreapta la stânga? Ce tare!” erau reacţiile lor. La coadă a stat și rabinul de Bucureşti, Rafael Shaffer, care a petrecut mult timp în sinagogă, oferind lecţii de scriere în ebraică. Unduind trestia de la dreapta la stânga, de sus în jos, pe diagonală, în linie dreaptă sau curbă, a arătat că scrisul ţinea și de antrenament și de artă.

În faţa sinagogii grupurile se reorganizau, iar copiii se uitau pe harta micului sat și întrebau entuziasmaţi ce vor vedea la punctul 1, 2 sau 3. „Iei, olăria!” se auzea câte un strigăt din mijlocul lor. Entuziasmul a fost la el acasă în Satul biblic, deși poate copiii nici nu știau ce înseamnă „olăria”, dar era cu siguranţă ceva nou de descoperit. Spre dezamăgirea lor însă, nu au fost foarte multe lucruri noi de descoperit și la minigrădina zoologică, unde cămilele vor ajunge abia joi. Vremea potrivnică a împiedicat și finalizarea restaurantului, care va servi mâncare din vremea respectivă, și care va fi deschis în următoarele zile.

Per total, „sunt impresionat de tot ce s-a realizat pentru prima oară în România și în Europa, adică acest sat biblic. S-au făcut niște eforturi foarte mari și felicit întreaga echipă pentru această realizare”,

a declarat ing. Paul Schwartz.

Proiectul se va derula până pe data de 17 aprilie 2014. Mai multe activităţi sunt pregătite pentru aceste zile: concerte oferite de coruri ale liceelor din București sau grupuri muzicale din toată ţara, seminare pe teme de arheologie, cultura evreiască, olărit, monetărie, parabole — susţinute de specialiști în domeniu. „Cireașa de pe tort” o reprezintă cu siguranţă Concertul Extraordinar de Paște, organizat de Centrul Cultural Casa Artelor, pe data de 13 aprilie.

„Sper că anul viitor dacă veţi reveni cu Satul biblic să avem și noi 60.000 de voluntari care să vă ajute și tot parcul IOR să fie un adevărat sat biblic în miniatură”, a declarat încântată deputata Raluca Ispir.