Pelerinajul creștin, exploziv în Spania

39

Tot mai mulţi vizitatori ajung în cetatea Santiago de Compostela, în cadrul pelerinajului pe Calea Sf. Iacob.

„Camino de Santiago", cum este cunoscut traseul, este din ce în ce mai frecventat nu doar de credincioșii care caută mântuirea, ci și de un număr tot mai mare de necredincioși aflaţi în căutarea înnoirii spirituale.

„În societatea occidentală se simte o absenţă a valorilor morale, oamenii caută ceva, ceva diferit, ceva care să le umple acest gol" afirmă părintele Jenaro Cebrian Franco, care conduce centrul de pelerinaj de 6 ani. „Oamenii vin la Camino pentru a da un sens vieţii lor", mai spune preotul de 76 de ani care susţine că poate menţiona nenumărate experienţe ale unor oameni ce au avut o experienţă sau o trezire religioasă în timpul pelerinajului.

Camino este de fapt o reţea de trasee care pleacă din Spania și Franţa și se termină în Santiago, în catedrala catolică din secolul XII despre care se crede că ar adăposti rămășiţele sfântului apostol Iacov. Considerat cel de-al treilea loc sfânt al lumii romano catolice medievale, după Ierusalim și Roma, Santiago este locul care atrage pelerini de peste 1000 de ani.

În epoca modernă a revenit în prim plan după vizitele Papei Ioan Paul al II-lea din 1982 și 1989. Numărul elerinilor a crescut de la 10.000 în 1992 la 99.000 în 1993, în primul an de explozie. În 2004, au fost prezenţi 180.000 de oameni. Anul acesta deja s-au înregistrat aproximativ 260.000 de pelerini iar numărul lor va crește semnificativ în urma vizitei din weekend a papei Benedict al XVI-lea. Între 2004 și 2009 procentajul pelerinilor vizitatori fără motive religioase s-a dublat de la 5,61% la 9.81%. Între ei se numără turiști, sportivi, interesaţi de cultură și civilizaţie.