Persecuţiile împotriva creștinilor – o realitate transnaţională

153

Peste tot in lume, creștinii sunt hărţuiţi, arestaţi, închiși, torturaţi, violaţi, bătuţi sau uciși. Biserici și case sunt bombardate sau arse până la pământ. „Copiii sunt luaţi de la părinţii lor, ca nu cumva să fie prea contaminaţi de credinţa în Iisus", susţine Eric Metaxas într-un articol publicat de The Cristian Post.

Peste tot in lume creștinii sunt hărţuiţi, arestaţi, închiși, torturaţi, violaţi, bătuţi sau uciși. Biserici și case sunt bombardate sau arse până la pământ. „Copiii sunt luaţi de la părinţii lor, ca nu cumva să fie prea contaminaţi de credinţa în Iisus", susţine Eric Metaxas într-un articol publicat de The Cristian Post.

Citând din cartea Persecutaţi: Asaltul global asupra creștinismului, Metaxas insistă să admitem o tristă realitate: „Creștinii sunt cel mai persecutat grup religios din lumea de astăzi." Preluând concluziile cărţii, cunoscutul scriitor american se alătură afirmaţiei că „persecuţia are ca ţintă toate credinţele creștine de la romano-catolici, ortodocși, protestanţi, evanghelici, carismatici, inclusiv sute de secte mici, mai puţin cunoscute. Sursele de persecuţie provin din trei segmente: regimurile comuniste și post-comuniste, care încă „au dorinţa unui control politic total", naţionaliștii hinduși și budiști care percep creștinismul ca pe o ameninţare religioasă și politică, precum și radicalismul islamic cu „nevoia sa de dominare religioasă".

Metaxas consideră că, în ciuda dramatismului lor, trebuie să cunoaștem aceste realităţi. Motivele pe care el le oferă sunt multiple. În primul rând, astfel se va întări credinţa noastră. Vieţile celor care trăiesc sub presiune pentru a practica adevărul creștinismului constituie o sursă de inspiraţie. În al doilea rând, ne ajută să înţelegem mai bine lumea. „Această lume pătată de sânge este lumea în care Iisus a venit pentru a ne salva și pentru care noi trebuie să continuăm să ne rugăm", spune Metaxas. În al treilea rând, ne va determina să acţionăm. Referindu-se la creștinii din America, Metaxas susţine că aceștia trebuie să pună presiune asupra guvernului pentru a-l determina, în acest fel, să vină în ajutorul fraţilor creștini care au nevoie de acest sprijin.

În raportul său către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de anul trecut, raportorul special al ONU privind libertatea religioasă, Heiner Bielefeldt a constatat că „nenumărate încălcări grave ale dreptului la libertatea de religie sau ale exprimării convingerilor religioase sunt în legătură cu cei convertiţi și cu cei care încearcă să-i convertească pe alţii prin intermediul convingerilor non-coercitive“. Concluzia sa este că persecuţia la care sunt supuse persoanele convertite reprezintă o „problemă a drepturilor omului ce creează o profundă îngrijorare".

Această îngrijorare este preluată și de Nina Shea, directorul Centrului pentru Libertate Religioasă la Institutul Hudson, care face un apel pentru revigorarea atitudinii în favoarea apărării drepturilor religioase. „Este timpul ca Occidentul, inclusiv creștinii occidentali, să pună capăt indiferenţei sale și să recunoască un lucru evident: există o încălcare clară a drepturilor omului. Trebuie să ne unim vocile, pentru cei care se confruntă cu sabia călăului, cu tabere de detenţie sau cu alte atrocităţi pentru convingerile lor, la fel cum am face și pentru alte victime ale încălcării drepturilor omului", susţine Nina Shea într-un articol publicat pe CNN Belief Blog.

Un caz special prin complexitatea intrigii sale este cel al pastorului Antonio Monteiro. Acesta fost invitat în Togo de Uniunea Sahel a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea pentru a ajuta familiile locale, ca misionar. În mai 2011, zvonuri cu privire la dispariţia și uciderea a aproximativ 20 de tinere de către o reţea din nordul orașului Lome s-au răspândit cu rapiditate, iar pastorul Monteiro a fost printre cei acuzaţi de crimă. În 15 martie 2012 s-a împlinit un an de la arestarea lui, deși biserica a negat că pastorul ar avea vreo implicare. Ba mai mult, pe 5 aprilie 2012, liderii bisericii au denunţat public „arestarea fără dovezi concludente" a pastrorului, reclamând în dreptul acestuia „un linșaj mass-media fără precedent", a informat togo-online.co.uk.

Încercările anterioare coordonate de biserică au inclus trimiterea de sute de felicitări de Crăciun pentru Monteiro, o zi de rugăciune la nivel mondial și o conferinţă de presă la Lomé, a precizat Adventist News Network. Liderii adventiști religioși au declarat că intenţionează să implice în mod activ tinerii în eforturile de a-l elibera pe Monteiro.

John Graz, director al departamentului de Relaţii Publice și Libertate Religioasă din cadrul Bisericii Adventiste, a declarat că apelurile publice se vor intensifica în următoarele luni, în paralel cu eforturile diplomatice, pentru a obţine eliberarea pastorului. „Cerem tuturor adventiștilor, tuturor creștinilor și tuturor persoanelor care cred în dreptate să se alăture acestei campanii", a spus Graz, urmând ca, pe parcursul lunii aprilie, să se desfășoare o campanie de strângere de semnături și trimitere de scrisori deschise adresate președintelui statului Togo și Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.