Preot polonez, acuzat de antisemitism

36

Organizaţii evreieşti cer Vaticanului să sancţioneze un preot polonez pe care îl acuză că foloseşte mijloacele media pe care le are la îndemână pentru a promova idei antisemite.

Controversele au apărut după ce preotul Tadeusz Rydzyk a declarat în Parlamentul European că Polonia nu a mai fost condusă de polonezi încă din 1939, afirmaţie interpretată de diverse organizaţii evreieşti ca un ecou al antisemiţilor care au repetat de-a lungul timpului că Polonia este condusă de fapt de către evrei influenţi.

Rydzyk trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru afirmaţiile sale, a precizat Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, distanţându-se de controversele provocate de afirmaţiile preotului polonez. Lombardi nu a lăsat să se înţeleagă că Vaticanul ar intenţiona să ia măsuri disciplinare împotriva lui Rydzyk.

Comentariile lui Rydzyk au venit cu câteva zile înainte ca Polonia să preia preşedinţia Uniunii Europene. Ministrul polonez de Externe a trimis o scrisoare oficială Vaticanului în care îl acuză pe Rydzyk că a „deteriorat imaginea Poloniei peste hotare".

(Foto: kosciol.pl)