Prezenţa și mesajele Papei Francisc la Rio au electrizat mulţimile de la ZMT

53

„E un rock-star divin." Aceasta este eticheta pe care autorul Omar Bello i-o atribuie nimănui altuia decât Papei Francisc, caracterizat intensiv de numeroasele surse de presă care au acordat o atenţie maximă recentei vizite a Suveranului Pontif în Brazilia.

„E și deschis și conservator. Politica lui de lidership e să vorbească cu toată lumea. E fermecător, dar știe și să controleze, așa cum fac toţi oamenii puternici", scria Bello, în cea mai recentă carte a sa, care se constituie ca un portret al liderului suprem de la Vatican. Bello, care este consilier al televiziunii Arhidiecezei Buenos Aires și redactor-șef al publicaţiei catolice La Verdad (Junin, Argentina) îl descrie pe Papă ca fiind „un spartan autentic". Însă, spune el, în ciuda apariţiei publice calde, Bergoglio poate fi intimidant în privat. „Glumește și te face să râzi. Dar ferește-te dacă se supără, pentru că poate fi foarte dur."

În Argentina, viitorul Papă a fost apreciat pentru disponibilitatea lui „de a transpira ca orice om obișnuit, înghesuindu-se în autobuze și tramvaie pe drumul către muncă", scriu jurnaliștii de la revista Time, ca un pretext pentru a nota și faptul că donaţiile credincioșilor către departamentele de caritate ale Vaticanului au scăzut drastic în ultimii 6 ani. Mai exact, de la 101 milioane de dolari în 2006, la 65,9 milioane în 2012. În plus, în același interval, valoarea impozitelor pe care Vaticanul le plătește statului italian au crescut cu 5 milioane de dolari. În contextul situaţiei financiare problematice a Sfântului Scaun, Papa Francisc s-a lansat ca un un militant pentru transparenţă și s-a arătat angajat într-o activitate formidabilă, spun cei de la Time, pentru reformarea birocraţiei Vaticanului.

Recenta vizită a Suveranului Pontif în Brazilia a fost încă un prilej de reafirmare a acestor intenţii. În timpul vizitei sale, Papa Francisc s-a întâlnit cu episcopii din America Latină, pe care i-a îndemnat să-i ajute mai mult pe cei săraci. „Viitorul cere o viziune umanistă despre economie şi o politică ce să realizeze tot mai mult şi mai bine participarea oamenilor, să evite elitismele şi să dezrădăcineze sărăcia", a declarat Papa, adresându-se clasei conducătoare a braziliei în cadrul discursului susţinut sâmbătă în Teatrul Municipal din Rio de Janeiro. „Nimeni să nu fie lipsit de cele necesare şi tuturor să le fie asigurate demnitatea, fraternitatea şi solidaritatea: acesta este drumul propus".

Papa Francisc a mai subliniat că aceia care au un rol de conducere „trebuie să aibă obiective concrete şi să caute mijloacele specifice pentru a le obţine, dar poate să existe şi pericolul dezamăgirii, al amărăciunii, al indiferenţei, când aspiraţiile nu se realizează. Aici fac apel la dinamica speranţei care ne face să mergem mereu mai departe, să folosim toate energiile şi capacităţile în favoarea persoanelor pentru care lucrăm, acceptând rezultatele şi creând condiţii pentru a descoperi noi parcursuri, dăruindu-ne chiar şi fără a vedea rezultate, dar menţinând vie speranţa, cu acea statornicie şi curaj care se nasc din acceptarea propriei vocaţii de călăuză şi de conducător".

Tinerilor, care au constituit de fapt publicul ţintă al evenimentului din Brazilia, Papa Francisc le-a transmis „Să vă revoltaţi împotriva unei culturi care vede totul ca pe ceva provizoriu şi care crede că sunteţi incapabili de responsabilitate, incapabili de iubire adevărată".

Mesajul a fost primit cu entuziasm de cei peste trei milioane de participanţi la Ziua Mondială a Tineretului Catolic, prezenţi pe plaja Copacabana. De două ori mai mulţi decât au fost la concertul Rolling Stones, ţinut în același loc, în anul 2006.