Procuror anti-Mafia susţine că Papa Francisc ar putea fi în pericol

20

Unul dintre cei mai cunoscuţi procurori italieni anti-Mafia, Nicola Gratteri, a avertizat că încercarea noului papă de a genera mai multă transparenţă economică la Vatican l-ar putea pune pe Suveranul Pontif în vizorul clanurilor mafiote.

Gratteri a declarat pentru cotidianul Il Fatto Quotidiano că în special ramura calabreză a mafiei, 'Ndrangheta, ar putea să îi creeze probleme papei, dacă iniţiativele liderului Bisericii Catolice vor interfera cu interesele lor de afaceri.

Procurorul se referea la afacerile pe care mafioţii le desfășoară în parteneriat cu diverși prelaţi corupţi. „Papa Francisc demolează centrii tradiţionali de putere economică de la Vatican", a spus Gratteri. „Dacă șefii clanurilor ar putea să îl sfâșie, nu ar ezita. Nu știu dacă mafioţii se pregătesc de ceva concret în privinţa lui, dar, cu siguranţă, se gândesc la asta", a adăugat procurorul.

În luna august a acestui an, Papa Francisc a emis un decret menit să ajute la combaterea fenomenului spălării de bani și să prevină orice act de finanţare a terorismului care ar putea implica în vreun fel Banca Vaticanului. El continuă astfel eforturile de eliminare a corupţiei financiare din cadrul statului papal.

Într-o predică susţinută luni, Papa Francisc s-a poziţionat din nou împotriva corupţiei, citând un fragment biblic în care se spune că „ar fi mai de folos pentru cei prin care vine păcatul să li se lege o piatră de moară de gât și să fie aruncaţi în mare."