Aproximativ 100 de milioane de creștini vor dispărea din Europa anului 2050. Iar musulmanii vor fi religioșii cu cea mai rapidă creștere, la nivel mondial, egalând procentual numărul creștinilor. Aceasta este previziunea făcută de think tank-ul Pew Religion and Public Life, cu ocazia publicării celui mai recent studiu al său.

Peisajul religios al lumii este într-o continuă schimbare, iar transformarea lui este, pentru cei care o urmăresc, de multe ori surprinzătoare. Complexitatea unui proiect de monitorizare globală a „mișcării” credinţelor presupune colectarea de informaţii din contexte socio-politice diverse și, uneori, provocatoare pentru statisticieni. De aceea un proiect bazat pe menţinerea tendinţelor actuale, așa cum este cel elaborat de Pew, a trebuit să își asume precaut o perioadă previzionată de doar 4 decenii. La capătul lor însă, lumea arată foarte diferit de ceea ce suntem noi obișnuiţi să vedem astăzi.

Ce aduce schimbarea

Profilul religios global se schimbă sub presiunea a trei factori: diferenţele privind rata fertilităţii în sânul diverselor religii, vârsta populaţiilor care alcătuiesc marile confesiuni ale lumii, precum și rata de convertire. Cei de la Pew au estimat cum se va schimba lumea în 2050, raportat la 2010, și au descoperit că, dacă actualele tendinţe demografice se păstrează, schimbarea ne așteaptă după colţ.

În următoarele patru decenii, creștinii încă vor fi cel mai mare grup religios din lume, însă circa 4 din 10 creștini din lume vor trăi în Africa subsahariană. Ei vor rămâne majoritari în Europa, însă vor scădea de la trei sferturi din populaţie la mai puţin de două treimi.

Începând cu anul 2010, creștinismul este religia cu cel mai mare număr global de adepţi: 2,2 miliarde. Adică aproape o treime (31%) din populaţia totală, de 6,9 miliarde. Islamul este la distanţă de 0,6 miliarde, având global circa 1,6 miliarde de adepţi, sau 23% din locuitorii lumii. Însă această statistică este în continuă mișcare. Dacă tendinţele actuale se menţin, musulmanii vor ajunge aproape să egaleze procentul de creștini din lume. În Statele Unite, ei vor deveni mai numeroși decât populaţia iudaică. Populaţia musulmană a Europei va crește de la 5,9 procente la 10 procente, în timp ce hindușii se vor dubla numeric (de la puţin sub 1,4 milioane, la 2,4), în mare ca rezultat al imigraţiei.

O creștere rapidă în Europa vor înregistra și budiștii, care vor crește de la 1,4 milioane (2010) la 2,5 milioane (2050). În 2050, aproximativ un sfert dintre europeni (23%) vor fi neafiliaţi religios.

Cum se explică aceste rezultate

Între 2010 și 2050, se estimează că populaţia globală va ajunge la 9,3 miliarde, reprezentând o creștere cu 35%. În această perioadă, este de așteptat ca numărul musulmanilor (o populaţie într-o proporţie relativ mare tânără și cu o rată de fertilitate ridicată) să crească cu 73%. Creștinii vor deveni și ei mai mulţi, însă rata lor de creștere se menţine de 35% (ca și cea a populaţiei globale).

Prin urmare, spun cercetătorii Pew, ne putem aștepta ca, în 2050, pentru prima dată în istorie, numărul creștinilor din lume să fie egal cu cel al musulmanilor. Aspectul rămâne interesant, chiar dacă există și experţi, precum demografii David Coleman (Oxford) și Richard W. Bulliet (Universitatea Columbia), care susţin că este posibil ca musulmanii să îi fi depășit numeric pe creștini între anii 1000 și 1600, în parte și ca urmare a faptului că un segment semnificativ al populaţiei creștine a fost decimat de Ciuma Neagră din Europa. Consensul este însă că în Evul Mediu estimările privind dimensiunile grupurilor religioase sunt dificil de verificat.

Și dacă nu va fi așa?

Autorii studiului atrag atenţia că este nevoie de precauţie în asumarea datelor vehiculate, ţinând cont că ele depind de menţinerea actualelor tendinţe demografice, în speţă scăderea natalităţii și creșterea speranţei de viaţă în anumite ţări. De asemenea, menţionează ei, multe evenimente neprevăzute (descoperiri știinţifice, conflicte armate, mișcări sociale sau politice, dezastre naturale și schimbarea condiţiilor economice) pot schimba radical tendinţele, în moduri surprinzătoare.

Apoi, studiul are și limitări date de contextul amplu în care s-a desfășurat. De exemplu, spun ei, în 2010, China avea o populaţie de 1,3 miliarde. Uriașă, în termenii proporţiilor globale. Însă China este o ţară comunistă, în care ateismul este religie de stat. Și, din cauza politicii naţionale, nu există statistici despre convertirile religioase din ţară. Prin urmare, dacă ar avea loc o schimbare semnificativă (în plus sau în minus) în China, ea ar fi greu sesizabilă.