Rusia: Biserici zburătoare şi preoţi paraşutişti

109

Armata rusă a primit în dotare o biserică zburătoare ce poate fi paraşutată, împreună cu o unitate de preoţi special antrenaţi, oriunde se află o trupă de soldaţi ruși ortodocși trimişi în misiune, scrie The Guardian. Rusia susţine că biserica zburătoare este o premieră mondială, până în prezent bisericile mobile fiind transportate doar la sol.

Armata rusă a primit în dotare o biserică… zburătoare, ce poate fi paraşutată împreună cu o unitate de preoţi special antrenaţi oriunde se află o trupă de soldaţi ruși ortodocși trimişi în misiune, scrie The Guardian. Rusia susţine că biserica zburătoare este o premieră mondială, până în prezent bisericile mobile fiind transportate doar la sol.

Biserica zburătoare e concepută sub forma unui camion militar cu o turlă montată deasupra, al cărui interior a fost amenajat cu icoane, cruci, cădelniţe şi tot ce este necesar pentru o slujbă religioasă obișnuită. Biserica este, de asemenea, prevăzută cu instalaţie de aer condiţionat şi frigider, alimentate de la un generator pe bază de motorină.

Din acest detaşament religios mai fac parte şi patru preoţi, antrenaţi să fie paraşutaţi în acelaşi timp cu biserica. Pentru a fi trimisă pe front, biserica zburătoare e încărcată, pe bucăţi, pe o platformă utilizată în mod normal pentru transportarea aeriană a vehiculelor blindate şi a altor utilaje militare grele. După ce este paraşutată, biserica e asamblată la sol, astfel încât preoţii să poată oficia imediat slujbele religioase.

Un purtător de cuvânt al armatei ruse a afirmat că principalele responsabilităţi ale preoţilor trimiși în mijlocul soldaţilor sunt acelea de a „împlini nevoile spirituale ale personalului militar și de a crește nivelul de morală și disciplină din cadrul unităţilor militare". Două treimi dintre militarii ruși se declară religioși, 83% afirmând că sunt creștini ortodocși, iar 17% identificându-se drept musulmani sau de altă credinţă.