Sarkozy laudă moștenirea creștină a Franţei

9

Președintele francez Nicolas Sarkozy a notat importanţa pe care o are moștenirea creștină a Franţei pentru această ţară, în contextul în care partidul său de dreapta pune sub semnul întrebării rolul Islamului în societatea franceză. Declaraţiile au fost făcute în timpul discursului ţinut de Sarkozy în orășelul de pelerinaj catolic, Puy-en-Velay.

„Creștinismul ne-a lăsat o moștenire magnifică de civilizaţie," a declarat Sarkozy. „Ca președinte secular, pot spune că această moștenire atrage cu sine obligaţii," a mai precizat liderul de stat. „Această moștenire este un privilegiu, însă ne însărcinează, mai presus de toate cu o datorie: ne obligă să o dăm mai departe generaţiilor următoare," a explicat Sakozy, înainte de a sublinia că „ar trebui să o îmbrăţișăm fără îndoială sau rușine."

Afirmaţiile președintelui francez vin cu o lună înainte de intrarea în vigoare a legii care interzice purtarea în public a vălului islamic ce acoperă toată faţa (niqab sau burqa) și au avut ca scop lansarea unei dezbateri privind practica religioasă în Franţa și rolul minorităţii musulmane în spiritualitatea franceză.

Potrivit AFP, criticii președintelui și opoziţia au avertizat că o astfel de iniţiativă poate stârni prejudecăţi periculoase și poate submina identitatea strict seculară a ţării.