Schimbare istorică la Vatican: Papa își numește 8 consilieri

320

Papa Francisc a revoluţionat modul de organizare a Bisericii Catolice anunţând sâmbătă înfiinţarea unui comitet de opt cardinali din întreaga lume care să fie consilierii săi speciali în conducerea Bisericii Catolice şi în reformarea Curiei Romane, informează The Guardian.

Istoricul bisericesc italian Alberto Melloni a numit această decizie „cel mai important pas din istoria Bisericii din ultimele 10 secole". Pentru prima oară, un papă va fi ajutat de un grup de consilieri, în încercarea de a contrabalansa puterea Curiei Romane, aparatul administrativ al Vaticanului.

Unii dintre cei opt membri vor avea misiunea specifică de a promova reforma și de a exprima critici cu privire la status quo. Nici unul dintre ei nu a făcut parte din Curia Romană și doar unul este italian: Giuseppe Bertellor, preşedintele administraţiei Cetăţii Vaticanului.

Comitetul va fi coordonat de cea mai dinamică figură din conducerea catolică – cardinalul Oscar Rodríguez Maradiaga, Arhiepiscop de Tegucigalpa, Honduras, care este cunoscut pentru abilităţile sale surprinzătoare în raport cu poziţia sa – cântă la saxofon și la pian, a fost instruit ca pilot și vorbește șase limbi.

Ceilalţi membri ai grupului au fost aleși în așa fel încât să reprezinte toate cele șase continente. Printre ei se află cardinalul Sean O'Malley, care a impus o politică de „toleranţă zero" în ce privește abuzurile sexuale din partea clericilor din arhidieceza sa din Boston, și George Pell, Arhiepiscop de Sydney, care a oferit un interviu neobișnuit de direct înainte de alegerea papei Francisc, în care menţiona că scurgerile de informaţii de anul trecut din cadrul corespondenţei papei Benedict au scos la iveală „probleme substanţiale", care au nevoie de o abordare „realistă".

În timp ce Papa Francisc este deja în legătură cu aceşti cardinali, o primă întâlnire oficială a grupului este prevăzută pentru 1-3 octombrie a.c. Noul organism nu are putere legislativă, ci doar consultativă, şi nu va interfera cu funcţiunile normale ale Curiei, care îl ajută pe Papă în guvernarea zilnică a Bisericii.