Polonia catolică alunecă spre secularizare

183

Bastion al religiei, în special prin comparaţie cu vecinii europeni, Polonia cunoaște o schimbare spre secularizare. Atât sprijinitorii cât și criticii bisericii din Polonia recunosc trendul, informează The New York Times.

Biserica din Polonia pierde din autoritate și credibilitate, în timp ce o mare parte a populaţiei adoptă un stil de viaţă secular. În plus se cere public o mai mare separare între biserică și stat, și se denunţă pretenţia bisericii de a avea autoritate morală asupra individului.

„Suntem consideraţi muzeul european al catolicismului, dar realitatea nu mai este deloc aceasta", spune Szymon Holownia, director de programe la Religia TV. „Douăzeci de ani de libertate, și religia se evaporă. Aceasta este criza creștinismului în Polonia."

Și sprijinitorii bisericii confirmă trendul. Deși 95% dintre polonezi se declară catolici, numai 41% frecventează biserica. În marile orașe ca Varșovia sau Kracovia numai 20% dintre locuitori participă la biserică. „Se pare că suntem catolici ca adepţi culturali, ne identificăm drept catolici, dar nu mergem la biserică", spune Tomasz Terlikowski, editor al publicaţiei catolice conservatoare Fronda.

Dacă participarea la biserică adună totuși procente apreciabile, când vine vorba de acceptarea unor reguli morale în ceea ce privește subiecte fierbinţi, atunci susţinerea populaţiei scade dramatic. Probleme ca divorţul, avortul, fertilizarea in vitro sunt constant combătute de biserică, spre dezaprobarea majorităţii populaţiei. Janusz Palikot a pus bazele unui partid al cărui program politic este dat de o platformă anticlericală. „Oamenii nu vor părăsi biserica, dar se vede clar tendinţa lor de a fi în dezacord cu ceea ce spune biserica", afirmă Palikot.

Schimbarea din Polonia pare a avea mai multe motive, între care cele mai importante sunt pierderea popularităţii religiei prin moartea papei polonez Ioan Paul al II-lea și implicarea reprezentanţilor bisericii în politica de partid. Alte motive ţin de întoarcerea în ţară a polonezilor secularizaţi din ţările occidentale și de revolta acestora și a populaţiei faţă de autoritatea și influenţa bisericii asupra statului.