Semnele timpului la Mic Dejun cu Rugăciune, în Parlament

205

Ediţia specială din decembrie a revistei Semnele timpului a fost prezentată joi în Parlamentul României. Evenimentul a avut loc cu ocazia Micului Dejun cu Rugăciune, desfășurat între 8-10 decembrie sub patronajul Camerei Deputaţilor.

Profesorul universitar dr. Petru Andea, fost deputat și președinte al grupului de rugăciune din Parlamentul României a vorbit despre revista Semnele timpului. Actualul președinte al grupului de rugăciune, Cristian Dumitrescu, a menţionat că ST este o prezenţă „persistentă" în cadrul activităţilor religioase ale Parlamentului din ultimii ani. Au fost evocate ediţia specială „E bine acasă", lansată în ocazia anterioară a Micului Dejun cu Rugăciune (decembrie 2009), concertul de Paște din Parlament și lansarea ediţiei „Ultimele zile ale lui Iisus" (aprilie 2010). Fiecare participant a primit o mapă cu ultimele 3 ediţii ale revistei, inclusiv ediţia specială din decembrie.

Micul dejun cu rugăciune este organizat anual, în decembrie, de Grupul de rugăciune din Parlamentul României. Printre participanţi se numără de obicei reprezentanţi ai partidelor politice, ai bisericilor, personalităţi din lumea politică, culturală și religioasă. Tema ediţiei din acest an, „Valorile creștine în politică", a fost descrisă ca „deosebit de provocatoare" de mitropolitul Nifon, în același ton cu deputatul Cristian Dumitrescu, care a comentat: „mulţi ne privesc cu anumită distanţă. Zic că noi am venit în Parlament să facem legi, nu să facem morală."

Joi dimineaţa au avut loc cele mai importante secţiuni ale întâlnirilor și dezbaterilor. După micul dejun organizat în Salonul Brâncovenesc al Palatului Parlamentului, discursul principal i-a aparţinut fostului președinte al României, Emil Constantinescu. Au mai luat cuvântul mitropolitul Nifon, Francisc Lozano, nunţiul apostolic în România și Republica Moldova, Otniel Bunaciu, președintele Uniunii Baptiste din România, Aurel Vainer, deputat și președintele Federaţiei Comunităţilor Evreiești din România. La dezbaterea din Sala Drepturilor Omului au participat, pe lângă senatorii, deputaţii și reprezentaţii societăţii civile românești, și reprezentanţi din partea Republicii Moldova, Ucrainei, Serbiei, Mircea Liubanovici, deputat de diaspora (SUA) și Leo van Doesburg din partea Mișcării Europene pentru Politică Creștină. Ziua s-a încheiat cu un program cultural spiritual.

„Astfel de lucruri se întâmplă în majoritatea parlamentelor europene, inclusiv în Congresul Statelor Unite ale Americii", a confirmat mitropolitul Nifon. Micul dejun cu rugăciune este o tradiţie în America, unde a ajuns la cea de-a 58-a ediţie. În Europa prima ediţie a avut loc în 1998, la care ţara noastră a avut prezentă o delegaţie. Micul dejun cu rugăciune în România este organizat de 5 ani de grupul ecumenic de rugăciune din Parlamentul României, la rândul său înfiinţat la o iniţiativă din 1993 a pastorului baptist Petru Dugulescu și poetului Ioan Alexandru.