Speculaţii nefondate pe tema căsătoriilor gay şi celibatului la Vatican

95

Cu un papă nou şi o listă lungă de scandaluri ce abia aşteaptă să fie clarificate, doritorii de reforme se grăbesc să vadă schimbări radicale în Biserica Catolică. Două intervenţii ale actualului papă, pe atunci cardinalul Jorge Bergoglio, vor să sugereze că acesta ar anula celibatul preoţesc şi ar accepta căsătoriile gay. Însă speculaţiile sunt forţate.

Primele speculaţii, anume cele legate de renunţarea la celibatul preoţesc, îşi au originea într-un interviu pe care Bergoglio l-a dat în 2012 rabinului Abraham Skorka, rectorul Seminarului Rabinic Latino American. Interviul face parte din cartea "Sobre el Cielo y la Tierra" („Despre Cer şi Pământ"), apărută în 2010 la editura Sudamericana, carte care va beneficia de traducere în limba engleză şi va fi relansată în SUA şi Canada pe 7 mai.

Controversa a început de la mărturisirile lui Bergoglio, care în timpul seminarului, s-a confruntat cu dificila alegere de a se căsători sau de a renunţa la preoţie. În ciuda tentaţiei mari, cardinalul a ales cea de-a doua cale. De aceea, cardinalul considera inacceptabil ca un preot să nu respecte jurământul de celibat. Cineva care nu îndeplineşte acest legământ sau are copii nu mai are loc în cadrul preoţiei, afirma Bergoglio.

„Pentru moment sunt în favoarea menţinerii celibatului, cu toate avantajele şi dezavantajele care derivă de aici, deoarece avem zece secole în care am avut mai multe experienţe benefice decât eşecuri", afirma convingător Bergoglio.

Însă el a adăugat că problema celibatului „ţine mai degrabă de disciplină şi mai puţin de credinţă. Se poate schimba". În mod pur ipotetic, catolicismul occidental poate re-evalua celibatul, dar numai din motive culturale. Dar schimbarea nu va fi una care să fie valabilă la nivelul întregii biserici.

Bergoglio a avut ceva de spus şi în legătură cu pedofilia, care se spune că ar fi aşa de răspândită între preoţii catolici din cauza celibatului. „Ideea că pedofilia este o consecinţă a celibatului iese din discuţie. Peste 70% dintre cazuri apar în familie si în cartier, iar agresorii sunt bunicii, unchii, taţii vitregi, vecinii. Dacă un preot este pedofil, el a fost aşa încă de dinainte de a deveni preot", a declarat tranşant Bergoglio.

În plus, el a adăugat că abuzul sexual asupra minorilor nu trebuie să fie tolerat sau trecut cu vederea. „Nu poţi să ai autoritate şi să distrugi viaţa unei alte persoane", a conchis el.

A doua serie de speculaţii se referă la căsătoria gay şi s-a născut din poziţia pe care a avut-o Bergoglio în 2010 vizavi de uniunile civile, arată Huffington Post. Mai exact, el a susţinut uniunea civilă între persoane de acelaşi sex. Deşi Francisc este cunoscut în Argentina ca cel care a lansat „războiul lui Dumnezeu" împotriva căsătoriei gay, potrivit Associated Press, decizia cu privire la susţinerea uniunilor civile nu este o schimbare de viziune.

„Alegerea a fost răul cel mai mic dintre două opţiuni", explică Sergio Rubin, biograf autorizat pentru cadinalul Bergoglio, într-un material din The New York Times. Mai exact, decizia mai puţin ortodoxă a cardinalului a reuşit să preîntâmpine o revoltă civilă, dar şi să împiedice legalizarea căsătoriilor gay în ţară.

Deocamdată, acuzaţiile şi speculaţiile rămân fără substanţă. Dar poziţia oficială a lui Bergoglio, acum Papa Francisc, continuă să fie aşteptată cu mare interes, în toate problemele nevralgice ale bisericii.