Studiu: Religia este benefică pentru afaceri

92

Școala de Management Rotman din cadrul Universităţii Toronto a publicat un studiu conform căruia afacerile cu sediul în orașe cu nivele ridicate de religiozitate și moralitate sunt mai puţin probabile să experimenteze căderi pe piaţa de acţiuni, conform site-ului universităţii.

Studiul efectuat de Jeffrey Callen, profesor de contabilitate la Universitatea Toronto, și Xiaohua Fang, fost student al universităţii, arată că nu este necesar ca cei care conduc afacerea să fie persoane religioase. Este suficient ca sediul afacerii să fie localizat într-un oraș ale cărui norme sociale sunt influenţate de religie.

Unul dintre motivele pentru care acţiunile acestor firme sunt mai stabile este nedivulgarea veștilor financiare negative. Acest lucru este valabil în principal pentru companiile cu o conducere cu putere limitată. Lipsa de fermitate a conducerii este substituită de influenţa religiei. „Acolo unde avem o guvernare puternică a corporaţiei nu este nevoie de religie”, susţine prof. Callen.

Cei doi cercetători au folosit date despre biserici și membri lor, din 1971 până în 2000, preluate din Arhiva Americană de Date despre Religie. Aceste informaţii au fost comparate cu informaţiile privitoare la capitalul și contabilitatea firmelor, dar și locaţia acestora.

Alte studii asemănătoare au arătat că managerii de companii religioși sunt mai puţin dispuţi să manipuleze fluxul de informaţie și, de asemenea, o companie cu un cadru religios tinde să fie nefavorabilă oricărui gen de manipulare.

Cu toate acestea, Prof. Callen susţine că lucrarea lor nu sugerează că oamenii religioși sunt mai morali decât alţii. „Toate tipurile de norme sociale pot fi utile în minimalizarea tuturor comportamentelor negative din cadrul unei firme”, a adăugat acesta.