Studiu: Religia „este ereditară”

314

Credinţa şi practica religioasă a bunicilor şi părinţilor sunt două elemente esenţiale atunci când vine vorba despre alegerile nepoţilor, respectiv copiilor. Cel puţin aşa arată un studiu realizat anul acesta, care oferă aceleaşi date cu un studiu similar efectuat în 2005 şi 1970.

Concret, modul în care părinţii prezintă şi trăiesc religia influenţează în acelaşi fel pe copii şi nepoţi cum o făcea şi în urmă cu patru decenii. Studiul, care a cuprins peste 3.500 de bunici, părinţi, nepoţi şi strănepoţi a măsurat şi evaluat patru elemente ale vieţii religioase: intensitatea credinţei, frecvenţa prezenţei la biserică, acceptarea adevărurilor biblice şi importanţa acordată religiei în viaţa publică.

Astfel, în ciuda schimbărilor şi presiunilor sociale, peste jumătate din adulţii tineri au aceeaşi religie ca părinţii lor, în familiile credincioase. La fel, copiii crescuţi în familii de neafiliaţi religios vor fi neafiliaţi.

Cercetătorii au descoperit două cauze pentru acest fenomen. Prima este modelul pe care îl oferă părinţii sau bunicii, pe care copiii, respectiv nepoţii, îl urmează. A doua este creşterea speranţei de viaţă, care le permite bunicilor să aibă o influenţă mai mare asupra nepoţilor. În consecinţă, aproape patru din zece nepoţi au aceeaşi religie ca bunicii lor.