Studiu: religia și recompensele acţionează similar asupra creierului

936

Religia, dragostea, câștigurile materiale sau consumul de droguri sunt resimţite la fel pentru că activează aceleași circuite în creier, se arată într-un studiu publicat de cercetători de la Universitatea din Utah.

Nu este o noutate faptul că experienţa cognitivă și emoţională este dependentă de activitatea creierului, însă substraturile specifice care generează sentimentele spirituale continuă să rămână neclare. Un nou studiu vine să provoace și mai mult în direcţia aceasta. Concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Utah sugerează că religia are un fel de accente pavloviene, dată fiind conexiunea între experienţele spirituale şi circuitele de recompensă ale creierului. Ideea că „formarea religioasă poate fi un tip de condiţionare clasică sau pavloviană” explică, în opinia cercetătorilor, de ce unele persoane sunt mai predispuse la a găsi plăcere în religie decât altele (vezi studiul aici). Cu alte cuvinte, satisfacţia spirituală are același efect asupra creierului precum câștigarea a ceva important, conform CNN.

Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce timp de doi ani au studiat prin RMN creierele a 19 persoane, mormoni devotaţi, cărora, pe măsură ce trăiau o experienţă spirituală (rugăciune sau lectura unor texte religioase), li s-a activat regiunea nucleului accumbens, o regiune a creierului asociată cu recompensa și cu plăcerea. Conform lui Jeffrey S. Anderson, autorul principal al studiului, astfel de mecanisme pot explica și atașamentul faţă de lideri religioși sau de idealuri spirituale.

Atunci când participanţilor li s-a solicitat să se gândească la ideea de Mântuitor, la faptul că vor fi o eternitate cu familiile lor sau la alte forme de recompense cerești, „creierul și corpul lor au răspuns în mod concret”, a spus Michael Ferguson, unul dintre autorii studiului, conform site-ului Universităţii din Utah. Printre efecte se numără o accentuare a bătăilor inimii și o adâncire a respiraţiei.

„Asocierea feedback-ului pozitiv, a muzicii și a recompenselor sociale cu credinţa sau cu anumite doctrine poate duce la transformarea acestora din urmă în elemente care să ofere satisfacţii”, spune Anderson, menţionând totuși că nu putem ști încă dacă credincioșii altor religii ar răspunde în același fel. Ceea ce se știe cu siguranţă este faptul că dragostea romantică sau parentală poate genera același gen de satisfacţii precum cele care își au originea în devoţiunea religioasă. Cercetătorii se așteaptă ca și persoanele fără afinitate religioasă să primească un răspuns similar al creierului odată ce sunt expuse la simboluri patriotice, scene de natură pașnică sau idei știinţifice profunde. Totuşi autorii acestei analize au mai spus că un studiu de amploare pentru a analiza activitatea cerebrală în detaliu e necesar pentru a veni cu informaţii suplimentare privind credinţa, plăcerea şi reflexele la stimuli care produc plăcere.

„Miliarde de oameni iau decizii importante în viaţă bazate pe sentimente și experienţe spirituale și religioase. Este una dintre cele mai puternice influenţe asupra comportamentului nostru social”, a spus Anderson. „Totuși știm foarte puţine despre ceea ce se întâmplă de fapt în creier în timpul acestor experienţe. Este o chestiune care are nevoie de mai multă cercetare.” Studiile nu sunt însă unitare în concluzii. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea de Medicină Duke, din Statele Unite, au evidenţiat un lucru mai puţin obișnuit: religia poate să ducă la micșorarea creierului, odată cu vârsta. După cum a estimat și Anderson, creierul uman va continua să suscite mult interes, lăsând un câmp vast de investigaţie oamenilor de știinţă. Cel mai probabil controversele vor continua, iar concluziile nu vor susţine întotdeauna același punct de vedere.