Tabletă rară, din perioada lui Iisus, la Muzeul din Ierusalim

295

O tabletă unică din mai multe puncte de vedere, pe care este scris un text ebraic încă necunoscut, este în centrul atenţiei în cadrul unei expoziţii organizate de Muzeul din Ierusalim.

Tableta, înaltă de aproape un metru, a fost descoperită în urmă cu 13 ani pe malul Mării Roşii şi este unică deoarece textul nu este cioplit, ci scris cu cerneală – o premieră între documentele găsite în zona respectivă. Reprezentanţii muzeului consideră că artefactul reprezintă cea mai importantă descoperire din zonă, după manuscrisele de la Marea Moartă – cele mai vechi manuscrise ale textelor biblice ebraice. Se crede că tableta datează cel mai târziu cu câteva zeci de ani înainte de Iisus.

Experţii încă nu au reuşit să descrifreze textul, pe de o parte din cauza stării precare a tabletei, care este spartă în două locuri, pe de altă parte din cauza cernelii care s-a şters în unele porţiuni. Numai 40 din cele 87 de linii de text sunt lizibile, insuficient însă ca mesajul să fie descifrat pe deplin, arată Huffington Post.

Ce se ştie însă este că pasajul descrie o viziune apocaliptică legată de un atac asupra Ierusalmului, în care Dumnezeu apare împreună cu îngerii Săi, pentru a salva oraşul. Personajul central este arhanghelul Gabriel.