Motive să citești Biblia, cap-coadă

7849

Biblia este o carte care intimidează prin dimensiunea ei și prin mesajul, pe alocuri, dificil de înţeles. Însă mulţi dintre cei care au citit-o spun că le-a chimbat viaţa în bine și o recomandă, pentru resursele ei, și celor din jur.

Fie că te aproprii de ea cu devotament creștin, fie că o citești ca unul care nu are o opinie cristalizată despre religie, poţi avea numeroase avantaje de pe urma lecturii integrale a Bibliei. Iată 14 motive care te pot convinge să te hotărăști și să reușești să citești toată Biblia.

1. A ridiculiza Biblia, în special folosind versete din Vechiul Testment, a devenit în ultima vreme o practică favorită printre cei care vor să impresioneze cu resursele lor intelectuale. Unii, în special tineri, asimilează astfel de ironii drept argumente împotriva credinţei, lucru posibil fiindcă Biblia, după care ar fi putut fi verificată validitatea acestui tip de argumente, este tot mai puţin citită. Citește-ţi Biblia pentru a verifica tu însuţi ce este adevărat și ce nu, din argumentele celor care critică religia. Nu uita că unele afirmaţii nu pot fi înţelese corect în afara contextului lor (literar, istoric, cultural).

2. Morala pe care se bazează sistemul occidental de drept este morala creștină. Citește Scriptura pentru a înţelege mai profund identitatea etică a lumii în care trăiești.

3. Află istoriile de viaţă pe care creștinătatea le-a preţuit de-a lungul existenţei sale și pe care le-a lăsat să îi modeleze structura. Te vei înţelege mai bine și pe tine, prin acest demers fiindcă îţi vei cunoaște rădăcinile.

4. Conectează-te, prin Scriptură, la înţelepciunea antică, recunoscând că problemele de azi ale umanităţii au fost problemele ei de ieri. Vezi cum au rezolvat oamenii Bibliei dilemele și problemele lor, pentru a găsi soluţii la problemele tale. Găsește consolare citind despre experienţele de viaţă ale personajelor biblice și descoperind similitudini între viaţa lor și viaţa ta.

5. Biblia este foarte directă atunci când vine vorba de principii-standard. Reflectează la propria persoană în lumina a ceea ce citești. Evaluează-ţi scopurile și metodele și vezi cum ai putea să îţi îmbunătăţești viaţa.

6. Vei pătrunde în viaţa unor titani ai credinţei, descoperind modele imperfecte, dar puternice de perseverenţă pentru o reușită durabilă.

7. Ai să poţi descoperi diferitele moduri în care Dumnezeul Bibliei se raportează la suferinţă, citind despre implicarea Lui în suferinţa umanităţii, prin propria suferinţă.

8. Poţi afla direct de la sursă care a fost intenţia lui Iisus Christos cu privire la biserica Sa. În felul acesta vei putea decanta mai ușor eșecurile istorice ale bisericilor creștine de scopul lor iniţial.

9. Citind Biblia cap-coadă vei putea surprinde mai clar firul epic al celor 66 de cărţi strânse în această „bibliotecă a creștinismului”. Astfel te vei putea concentra mai mult pe istoria relatată și mai puţin pe diverse detalii doctrinare. Vei avea imaginea de ansamblu.

10. Vei putea să îţi conturezi în minte un portret al lui Dumnezeu mai puţin dependent de pretenţiile extreme ale fundamentaliștilor și ateilor și bazat mai mult pe propria ta înţelegere. Îţi vei forma o opinie fundamentată.

11. Vei descoperi explicaţia creștină pentru originea vieţii și vei putea hotărî în cunoștinţă de cauză dacă aceasta este sau nu rezonabilă.

12. Vei afla ce i-a însufleţit pe martirii creștini și vei putea decide conștient în dreptul tău dacă speranţa creștină pentru o lume mai bună este sau nu o viziune sănătoasă.

13. Pe parcursul acestui demers te vei schimba, devenind mai bogat interior și căpătând o perspectivă mai amplă asupra lumii în care trăiești.

14. Îi vei putea îndruma și pe alţii la resursele pe care le-ai găsit în timpul studiului tău, ajutându-i să se dezvolte spiritual.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.