A fost descoperită o Biblie originală KJV

981

La biserica St. Laurence din Hilmarton, Marea Britanie, a fost descoperit un exemplar original al Bibliei engleze, tipărite în timpul regelui James I, din anul 1611.

Membrii bisericii știau de o tradiţie conform căreia în biserica lor s-a aflat, cu mult timp în urmă, o Biblie veche ţinută sub un glob de sticlă. În inventarul bisericii era o carte veche, uitată pe un raft timp de ani de zile, fără să atragă cuiva atenţia. Recent a fost scoasă la lumină și, în urma cercetărilor, s-a descoperit că, de fapt, Biblia de pe raft avea 400 de ani vechime.

Comitetul bisericii este uimit și încântat de valoarea pe care o deţine comunitatea. Dată fiind raritatea exemplarului, știrea despre descoperirea Bibliei este, în opinia lui Geoff Procter, membru al comitetului bisericii, „acel tip de informaţie despre care nu știi dacă să o spui întregii lumi sau să nu o spui nimănui.”

După mai multe cercetări, s-a aflat că Biblia respectivă fusese descoperită și în anii 1800. După o vreme a fost din nou uitată, suferind distrugeri. În 1857 Rev. Francis Fisher a regăsit-o, a realizat importanţa ei și a legat-o într-o coajă de stejar.

De acum va fi reluată tradiţia de a o avea sub un glob de sticlă. „Când am dus-o pentru evaluare la un muzeu”, spune Geoff Procter, „primul lucru pe care ni l-a spus curatorul a fost acela că, orice am face, să o lăsăm deschisă ca oamenii să îi poată citi cuvintele. Mi-au atras atenţia cuvintele lui, am înţeles din nou că ceea ce contează la o Biblie este ceea ce spune, nu cum arată.”

În lume există aproximativ 200 de exemplare ale tirajului iniţial al versiunii biblice cunoscută drept KJV. Anul acesta, pe 2 mai se vor aniversa 400 de ani de la publicarea traducerii Bibliei King James Version.