Biblia care a fost pe Lună e scoasă la licitaţie

121

Începând cu 15 septembrie RR Auction va desfășura o licitaţie cu obiecte care au aparţinut astronauţilor sau au fost utilizate în cadrul misiunilor spaţiale NASA. Între cele peste 800 de obiecte se numără și Biblia pe microfilm.

Biblia conţine toate cele 1245 de pagini ale versiunii King James. „Are un inci și jumătate pe un inci și jumătate. E nevoie de un microscop pentru a o citi și este mai mult simbolică. Dar este toată acolo. Întreaga versiune King James a Bibliei este acolo", explică pentru Fox News Bobby Livingston, vicepreședintele pentru vânzări al RR Auction.

Prima intenţie de a duce Biblia pe Lună i-a aparţinut astronautului Ed White, în 1967 dar un accident al misiunii Apollo 1 a împiedicat proiectul. Biblia a ajuns pentru prima oară în spaţiu în cadrul misiunii Apollo 12 (1969), dar o greșeală logistică a făcut ca obiectul să nu ajungă pe Lună, ci să rămână în capsula care a orbitat în jurul satelitului natural al Pământului. După aceea a fost la bordul misiunii Apollo 13 (1970), dar misiunea nu a fost dusă la îndeplinire, echipajul întorcându-se pe Pământ înaintea unei explozii care ar fi putut fi catastrofală. Pentru prima oară a fost dusă pe lună în cadrul misiunii Apollo 14, pe 5 februarie 1971.

Deși iniţial au fost pregătite mai multe sute de exemplare – 513 pentru Apollo 13 și 300 pentru Apollo 14, doar 100 au fost luate pe Lună. După zbor, unele din Bibliile lunare au fost tăiate în fragmente minuscule de 50 de pagini care au fost dăruite unor demnitari – George W. Bush este în posesia unuia. Exemplarul expus la licitaţie este unul dintre cele 12 exemplare complete certificate de astronautul Edgar Mitchell care le-a purtat în echipamentul său.

Biblia este încrustată acum într-o casetă de aur de 22K și pietre preţioase. Preţul de pornire este de 5.000 de dolari americani. În cadrul exponatelor aparţinând misiunilor Apollo este de departe cel mai scump obiect scos la licitaţie, următoarele cele mai scumpe obiecte având ca preţ de pornire 1.000 de dolari.

Biblia a fost produsă și predată RR Auction de Apollo Prayer League, o organizaţie religioasă care include mulţi foști astronauţi ai misiunilor Apollo, oameni de știinţă, ingineri și administratori ai NASA. Liga a fost condusă de Rev. John Maxwell Stout, un angajat NASA care a activat ca om de știinţă și capelan. Șeful Ligii a fost apreciat ca un om pentru care reconcilierea știinţei cu religia nu era ceva dificil „Nu am nicio problemă cu Dumnezeu atunci când, alături de studenţii mei, privim printr-un microscop". Livingston afirmă că situaţia se repetă în dreptul multor astronauţi. Unul dintre ei i-ar fi spus „Știu că infinitul există. L-am văzut. Am stat pe pridvorul lui Dumnezeu și l-am văzut în fiecare zi."

Evenimentul ducerii Bibliei în spaţiu a atras întotdeauna atenţia în cadrul discuţiilor referitoare la presupusul conflict între știinţă și religie. „Acești exploratori au fost nu numai oameni de știinţă, ci și oameni ai credinţei", explică Carol Mensch, autoarea cărţii The Apostles of Apollo. „Exprimarea credinţei în spaţiu a creat o dilemă pentru mulţi astronauţi și pentru agenţia lor guvernamentală – de aceea aspectul acesta a atras atenţia mass-media la fel de mult ca și celelalte realizări ale misiunilor Apollo."