Biblia lui Broomberg și Chanarin șochează și deranjează

98

De dinafară pare o Biblie obișnuită, cu coperte negre și scris auriu. Înăuntru însă, e un subiect de scandal.

Biblia ilustrată de artiștii britanici Adam Broomberg și Oliver Chanarin nu este nicidecum una obișnuită. Imaginile care abundă în ilustrarea versetelor biblice surprind și deranjează în același timp.

Sean O'Hagan scrie într-un editorial The Guardian că versetele biblice sunt ilustrate cu orori din timpul războaielor. De exemplu, la versetul din Exod „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior", imaginea folosită a fost aceea a fumului în formă de ciupercă lăsat în urmă de o bombă atomică. O fotografie alb-negru cu un cuplu care se sărută este, în schimb, folosită să ilustreze un verset din Psalmi din care sunt subliniate cuvintele: „buzele mele (…) limba mea (…) desfătarea mea".

Asocierile dintre imagini și versete nu se opresc însă la mecanisme extrem de subtile. Unele versete sunt ilustrate cu imagini ale unor cadavre într-o baie de sânge, altele cu scene pornografice, victime ale unor sinucideri, naziști în uniformă, oameni deformaţi sau desfiguraţi.

Broomberg a justificat că „Biblia în sine ar putea fi considerată foarte jignitoare și provocatoare. Tot ce facem noi este să echivalăm proiecţiile sale violente cu un proiect fotografic violent. Sperăm de asemenea că acest lucru va ajuta la reactivarea textului – n-am văzut pe prea mulţi citindu-l, în ultima vreme."