Documentarul „The Bible”: pe cât de aplaudat, pe atât de contestat

298

A fost lansat la începutul acestei luni și primul episod a înregistrat o audienţă record pentru televiziunea americană prin cablu. Nu mai puţin de 13,1 milioane de telespectatori au urmărit premiera documentarului The Bible (Biblia), difuzat de History Channel. Însă nici criticile nu au întârziat să apară.

 

Documentarul The Bible este un mini-serial de 10 ore (transmis în cinci părţi de History Channel), care a fost produs de un mogul hollywoodian, împreună soţia lui. Mark Burnett și Roma Downey au iniţiat acest proiect după ce au urmărit împreună Cele Zece Porunci, în regia lui Cecil B. DeMille, prima dată după ce l-au văzut în copilărie.

„Am simţit nevoia să prezentăm istoria biblică într-un mod care să îi aducă pe oameni împreună. Personajele Bibliei seamănă cu noi, în multe feluri. Am început ca doi oameni îndrăgostiţi de Biblie şi unul de celălalt şi am terminat ca doi oameni şi mai îndrăgostiţi de Biblie şi unul de altul", a declarat Mark Burnett pentru Christian Telegraph.

Roma Downey a intrat în atenţia publicului din România cu rolul din serialul „Miracole"/ „Atingerea îngerilor". Mark Burnett este cunoscut pentru emisiunile „Survivor" şi „Celebrity Apprentice", care s-au bucurat de un puternic succes internaţional. Cu toate acestea, Burnett declara pentru Christian Post că este „copleșit de reacţia oamenilor la acest documentar" și că el „reprezintă un tribut pentru toţi cei care au ajutat a răspândirea cuvântului Bibliei".

„Ştiam că nu puteam prezenta toată Biblia în 10 ore – noi ne-am fi dorit să avem 10.000 de ore… dar am redat, în esenţă, dragostea lui Dumnezeu pentru noi, un Dumnezeu care nu a renunţat la noi de la Geneza până la Apocalipsa", a continuat Burnett.

Nu toţi sunt însă de acord că modalitatea aleasă de Burnett pentru redarea dragostei lui Dumnezeu este cea mai fericită cu putinţă. Pe lângă discuţiile generate de distribuirea în rolul Satanei a unui actor cu o fizionomie foarte asemănătoare celei a președintului Obama, unii critici au atras atenţia și asupra erorilor în raport cu Biblia, pe care filmul le propagă.

Glenn Beck, un cunoscut om de radio şi televiziune din SUA, a postat pe Twitter chiar în timpul difuzării primului episod: „Mai crede şi altcineva că diavolul din The Bible […] seamănă perfect cu Acel Tip?", a scris acesta referindu-se la Obama. Vestea s-a dus mai departe, astfel că producătorii s-au văzut curând nevoiţi să răspundă întrebărilor cu privire la asemănarea izbitoare între personajul din film și președintele american. „Actorul care l-a jucat pe Satana, Mehdi Ouzaani este un binecunoscut actor marocan," au replicat producătorii. „El a mai jucat diferite personaje în ecranizări după Biblie, inclusiv pe Satana, cu mult înainte ca Barack Obama să fie ales preşedintele nostru," citează Christian Post. Reprezentanţii History Channel au dat şi ei o declaraţie de presă, spunând că asemănarea dintre cei doi este „o conexiune falsă". „History Channel are cel mai mare respect pentru preşedintele Obama. Filmul a fost produs cu ajutorul unei echipe internaţionale de actori. Suntem trişti că cineva a făcut conexiunea aceasta falsă."În privinţa erorilor din film, bloggeriţa americană Sunny Shell (fost contributor la The Examiner) scrie că au fost atât de multe încât au împiedicat-o să răspundă cererii History Channel de a-i ajuta la promovarea seriei. „Conţinut nebiblic", „preamărirea omului în locul lui Dumnezeu", au fost stâlpii criticii aduse de Shell. Ea a reproșat producătorilor că au omis intenţionat anumite părţi din diverse versete biblice care ar fi evidenţiat adevăruri exclusiv creștine și și-a declarat nemulţumirea cu privire la faptul că lideri creștini precum Jim Daly (Focus on the Familiy), Dick Rolfe (fundaţia Dove), Luis Palau și alţii și-au arătat sprijinul pentru promovarea peliculei. Notând că filmul a renunţat la aspecte ale raportului biblic precum denunţarea homosexualităţii sau a păcatului, Shell a deplâns goana producătorilor după modernitate. În plus, a mai acuzat ea „unii dintre consilierii proiectului au fost și Joel Osteen, care este un eretic, T.D. Jakes care este modalist (ceea ce este eretic și blasfemător) și Rick Warren, cunoscut pentru doctrina lui defectă."

Potrivit WND.com, filmul a avut totuși un impact evanghelistic, cuvintele „the Bible" intrând în statisticile Google și Twitter privind tendinţele în căutările pe internet. În plus, nu e de neglijat nici faptul că seria, care încă se difuzează, a fost vizionată de peste 68 de milioane de telespectatori, numai în SUA.