Experiment: Îţi poţi trăi viaţa după Biblie?

750

Fondatorul și coordonatorul platformei Think Outside the Box revine cu o nouă provocare. După Proiectul Caveman, Magor Csibi propune un experiment atipic pentru România, acela de a trăi o perioadă de timp doar după regulile Bibliei.

Magor Csibi susţine că Biblia este o carte pe care „cu toţii spunem că o cunoaștem, dar puţini o și respectăm. Se află în casele noastre, pentru că spunem că suntem creștini, dar nu prea o citim.” Ca atare iniţiatorul va încerca să se ghideze după principiile care, în opinia sa, sunt în viaţa oamenilor foarte rar de fond și foarte des doar de formă. Magor Csibi justifică paradoxul prin contrastul între crucile făcute în tramvai și înjurăturile din trafic, predicile despre iubire și călcatul în picioare la coadă la moaște, discuţiile despre binele semenilor și indiferenţa faţă de săracii de la poarta bisericilor.

În ceea ce privește noul proiect al anului 2011, experimentul este descris de iniţiator ca unul „infinit mai dificil decât experimentul Caveman”. Atunci, timp de trei luni Magor Csibi a trăit fără electricitate, fără mașină, fără apă caldă, reducând la minimum impactul său asupra mediului înconjurător. Acum însă, deși noul experiment va dura doar o lună, iniţiatorul lui va trebui să nu mintă, să nu fure, să ierte și să întoarcă și celălalt obraz ș.a.m.d. Practic va testa dacă și cum se poate trăi în societatea de azi după regulile și sfaturile Sfintei Scripturi.

Csibi vrea să arate cum pot fi implementate în viaţa de zi cu zi principiile biblice dar și care sunt scuzele unei civilizaţii moderne care se afișează ca una creștină. „Ne mulţumim cu ritualuri, gesturi și cuvinte goale?” se întreabă Magor Csibi. În ultimă instanţă totul se reduce la „întrebarea cea mai simplă: Cât de greu este să mai trăiești după aceste principii?”

Iiniţiatorul recunoaște că proiectul are puţină legătură cu „biserica ca instituţie”. Întrucât diferitele biserici interpreteaza diferit Biblia, autorul nu va încerca să creeze o nouă interpretare, ci să identifice „cele mai de bază principii”. Va fi totuși susţinut de 3 preoţi și teologi de confesiuni diferite, ortodoxă, catolică și protestantă.

Deși prezentat în presă ca o premieră pentru România, proiectul de a trăi după regulile Bibliei nu este o noutate la nivel mondial. Editor al revistei Esquire, A.J. Jacobs a trăit un an întreg după regulile Bibliei. Fără a fi un om religios, el a încercat să arate dacă și cum se poate trăi după regulile Bibliei. A scris o carte în 2007 despre experienţa sa și a prezentat proiectul la TED (poate fi urmărit aici cu subtitrare în limba română). Un articol despre el a apărut și în Semnele timpului, ediţia din august 2010.

În ultimă instanţă, proiectul nu este deloc o premieră și nici un caz izolat. Sunt milioane de membri ai bisericilor creștine care afirmă răspicat că încearcă să trăiască după Scriptură, nu o lună, nu un an, ci ca un stil de viaţă permanent. Iar în ceea ce-l privește pe iniţiatorul creștinismului, Iisus Christos a fost primul și singurul care a trăit desăvârșit după Cuvântul lui Dumnezeu, fără nicio abatere, întreaga sa viaţă timp de 33 de ani.